Traian Basescu este extrem de mindru pentru prietenia pe care i-a declarat-o George W. Bush la Washington, in Biroul Oval, considerat "zona zero” a Casei Albe. Este adevarat ca unele comentarii au apreciat ca presedintele Romaniei a spus in Statele Unite exact ceea ce administratia americana astepta sa auda. Iar batutul pe umar si declaratiile de prietenie fac de multa vreme parte din arsenalul diplomatic al presedintilor americani. De asemenea, dovezi de afectiune au avut parte, la timpul lor, nu numai Emil Constantinescu si Adrian Nastase dar noi, romanii, cam cu atita am ramas.

Daca pe planul politicii externe presedintele Romaniei considera ca ne va fi mai bine pe o "axa” despre care Germania si Franta nu si-a "spus inca” parerea transanta, nu putem omite faptul ca in tara punctele sale de vedere produc confuzii, inclusiv in perimetrul coalitiei guvernamentale, pe care multi afirma ca el o pastoreste autoritar. Astfel, printr-o interventie gazduita de postul public de televiziune, presedintele Traian Basescu a reusit sa puna in deruta coalitia aflata la guvernare, pe liderii acesteia si inclusiv pe primul ministru Calin Popescu Tariceanu. Nu numai obsesia prezidentiala pentru alegerile anticipate, ci si afirmatia ca Theodor Stolojan, apt sa intre in viata politica pe post de portdrapel al acestor alegeri, dar si pe cel al unui posibil inlocuitor al lui Calin Popescu Tariceanu, au produs multa iritare si neliniste, naucind vizibil alianta de guvernamint.

Liderii acesteia au decis, in consecinta, sa ii ceara explicatii lui Traian Basescu despre insistenta acestuia pentru alegeri anticipate. Marko Bela s-a declarat decis sa spuna foarte clar la Cotroceni ca la aceasta ora exista majoritate guvernamentala care functioneaza si nu poate fi socotita fragila daca da dovada de disciplina si organizare. Ceea ce inseamna ca UDMR nu doreste alegeri anticipate, avind in vedere ca este riscanta asumarea unor noi posibile nisipuri miscatoare carora le-a supravietuit numai printr-o ineleganta schimbare de macaz politic. La fel, pentru PUR, eventualitatea alegerilor anticipate are conotatii de un dramatism devastator, acestea putind reprezenta intrarea formatiunii politice intr-o definitiva uitare. Liberalii au facut, explicabil intr-un fel, zid in jurul lui Calin Popescu Tariceanu, simtindu-se ofensati de declaratia lui Traian Basescu care il anunta pe Theodor Stolojan drept portdrapelul Aliantei in cazul unor posibile anticipate. Pina si Emil Boc a respins varianta Stolojan, contrazicindu-l intr-un registru ironic pe mentorul sau politic caruia i-a urmat, ce-i drept, deocamdata interimar, in fruntea democratilor din Romania. Calin Popescu Tariceanu, diplomatic si molcut, a venit cu argumente de genul ca alegerile anticipate sint o tema secundara pentru o agenda supraincarcata care are in vedere integrarea, in 2007, a Romaniei in Uniunea Europeana.

Traian Basescu a inteles ca nu poate fi impotriva tuturor si a lasat-o mai moale cu tema sa preferata. Mai mult, a evocat bunele sale relatii cu premierul Calin Popescu Tariceanu asigurindu-l ca alegerile anticipate nu inseamna neaparat schimbarea sa, iar pomenirea numelui lui Stolojan nu-l exclude ci il implica. Este cert ca plecarea surprinzatoare a lui Corneliu Vadim Tudor din fruntea PRM poate da noi conotatii temei alegerilor anticipate, in avantajul PSD, un partid pe care jumatate din electorat l-ar vota din nou cu bucurie.