Habar n-am daca mai exista profesori, pentru ca nu mai sunt elev. Presupun ca mai exista, pentru ca au sindicate, pregatesc greve si cer salarii cu 50% mai mari. Musai exista, pentru ca aflu de la stiri despre vreun profesor care a luat un cap in gura de la un elev, in fata clasei, si mai vad filmulete cu profesori care-si pipaie elevele, sau cu profesoare porno, postate pe internet.
Imi amintesc de profu' meu de mate... Un batranel mic de stat, atletic, lat in spate, aprig, ingrijit. Se povestea ca in tinerete a fost in marina. O fi demult oale si ulcele... N-am idee daca pe vremea aceea cumula pensia cu salariul, dar scoala si parintii se rugau de el sa mai ia o generatie de elevi. De fiecare data, profu' ceda, jurandu-se ca e ultima. Ii placea sa-si duca elevii dintr-a noua pana intr-a douasprezecea, pentru ca nu-i placea sa lase lucrurile neterminate.
Avea pretentia sa lucrezi la matematica cel putin doua ore pe zi, pe langa temele pe care ti le dadea. Ce absurd! De parca la 15 ani nu-ti gaseai altceva mai bun de facut! Daca aveai "fereastra" la alta materie, te trezeai cu el in clasa, ba isi mai si ruga colegii sa-i cedeze cate o ora. Habar n-am cum statea cu norma didactica, sau daca era platit pentru toate orele alea suplimentare. Stiu sigur ca dadea meditatii pe bani, acasa la el, dar isi alegea elevii - zicea ca nu merita sa piarda timpul cu lenesii care nu au drag de matematica.
Avea tot felul de ticuri si de idei fixe care ne amuzau. Deschidea ferestrele in toiul iernii, ca sa-ti oxigeneze creierul si sa te mentina alert. Baga matematica in noi, dar ne trimitea si la sport.
O data era chiar sa ma lase corigent. Nu ma omoram dupa matematica. Imi placea literatura. Matematica era viata lui, nu a mea. Dar mi-l amintesc ca avea, tot timpul, doua, trei carti de literatura sub brat, imprumutate de la biblioteca scolii. Vad si acum coperta pe care scrie "Oglinda retrovizoare - Radu Tudoran".
Intre noi, ii spuneam "mosu'" si ne distram pe seama lui, dar nu-mi amintesc ca vreun elev sa fi fost vreodata obraznic cu el. Pe vremea aceea nu se inventasera locurile cu plata la facultati, si examenele erau examene. In fiecare an, profu' dadea cativa olimpici la concursurile nationale, si in scoala circula legenda ca toti elevii lui intra la facultate. Nu stiu daca se plangea ca elevii-s prosti, rai si needucati, ca salariul e mic sau ca meseria il uzeaza nervos. Eu nu l-am auzit.
Habar n-am daca mai exista profesori. As vrea sa mai existe. Pentru ca am avut un prof de mate. Unul de fizica, unul de istorie, o profa de romana... chiar si unul de sport.