Sunt multe motive din cauza carora oamenii se sinucid. Exista sinucideri din dragoste, sinucideri legate de anotimp, sinucideri legate de aflarea unei vesti triste, sinucideri datorate crizei economice prin care trecem. Nu numai autoritatile din SUA sint ingrijorate de numeroasele cazuri de sinucidere din ultima vreme, provocate de criza financiara, ci si autoritatile romane. Ce ar trebui facut in acest sens? Daca nu ar mai fi dati oameni afara, daca acestia nu ar mai ramane fara job-uri, daca nu ar mai fi asa de frig, daca nu am mai suferi din dragoste... Suntem conditionati de atat de multe lucruri, in aparenta atat de minore! Si uitam esenta: ca, de fapt, suntem niste biete furnici, care ne agitam inutil. Daca oamenii nu ar mai fi atat de fragili, ce simplu ar fi totul! Ar fi ideal daca am avea in noi niste cip-uri care sa ne permita sa fim imuni la emotii.
Autoritatile din Statele Unite ale Americii se tem ca situatia dificila a tarii ar putea duce la tot mai multe acte de violenta si incearca sa-i convinga pe cetatenii americani sa apeleze la ajutor profesionist. In acelasi timp, ma intreb ce fac concret autoritatile de la noi pentru a-i ajuta pe romani sa depaseasca aceasta criza financiara stupida. Din pacate, romanii nu mai stiu sa se bucure cum o faceau altadata. Si, oare, pentru cat timp?
In State, liniile fierbinti care ofera ajutor persoanelor cu probleme psihice sunt suprasolicitate, iar serviciile de consiliere sunt la mare cautare. In acelasi timp, adaposturile pentru victimele violentei domestice sunt pline. Vicarul Bisericii Sfanta Treime din centrul districtului financiar al New York-ului a spus ca "oamenii au senzatia ca le este tras covorul de sub picioare".
Oamenii nu au la cine sa apeleze, asa ca multi dintre ei suna la linii de prevenire a sinuciderilor. Numarul telefoanelor la aceste linii a crescut cu peste 16% in ultimul an si multe dintre solicitari au legatura cu banii. In tara noastra de ce nu exista aceste linii de prevenire a sinuciderilor? Pentru ca nu toti romanii isi permit sa mearga la un psiholog.
Si la noi, ca si in alte tari, numarul sinuciderilor a crescut. Grupa operativa a Compartimentului Morti Suspecte din cadrul Serviciului Omoruri are ca principala atributiune deplasarea la/si cercetarea deceselor considerate "suspecte". Notiunea de moarte suspecta inglobeaza totalitatea deceselor care au survenit in conditii ce necesita lamurirea modului in care s-au produs: accidente, accidente de munca, sinucideri sau alte morti care pot fi catalogate drept subite. Instrumentarea dosarelor avand ca obiect mortile suspecte are rolul de a stabili existenta sau inexistenta unei infractiuni contra vietii. In 2008, pe raza municipiului Bucuresti au fost inregistrate un numar de peste 1.500 de sesizari privind decesul unor persoane, din care 1.095 au necesitat deplasarea grupei operative pentru efectuarea de cercetari. Din acest total, in 898 de situatii s-a impus efectuarea cercetarii la fata locului, a autopsiei medico-legale si continuarea cercetarilor. Ca in fiecare an, perioada sarbatorilor de iarna a fost considerata "varf de sarcina" a acestei activitati. Conditiile meteorology nefavorabile, afectiunile medicale netratate si de foarte multe ori stare psihica precara a multor persoane au condus la cresterea numarului de "morti suspecte". In doar sase zile, au fost inregistrate 36 de decese care au necesitat cercetari, in 22 de situatii dispunandu-se autopsia medico-legala.
Motivul principal al acestor "morti suspecte" este chiar criza financiara prin care trecem. Sa ne rugam la Dumnezeu, pentru ca acesta sa ne dea forta pentru a trece cat mai usor peste aceasta criza.