Distantarea primarului Flutur de PNL este probabil unul din ultimii pasi ai ruperii dragostei cu forta de care a avut parte cu destui liberali botosaneni. Eticheta de "varul lui Flutur ", adica a ministrului agriculturii, om cu mare influenta printre liberali, inca il mai urmareste. In ciuda declaratiilor oficiale prietenoase, atmosfera degajata dinspre PNL a fost aceea a unui "om cu pile la Bucuresti ", impus ca si candidat al partidului pentru Primarie in locul lui Gheorghe Ciubotaru, care se tot pregatea de vreo trei ani de revansa si preluarea unui fotoliu in fruntea municipalitatii. Faptul ca actualul edil sef a avut propriul comandament de campanie si ca efectiv antrenat in aceasta a fost un singur liberal cu notorietate vorbeste de la sine despre relatia pe care o avea inca de atunci cu partidul. Tensiunile pareau sa se dezamoreseze dupa victoria sa, neasteptata si pentru multi dintre liberali. De altfel a fost si singurul rezultat cu adevarat notabil al Aliantei la alegerile de anul trecut, cu toate ca un rol important in victoria sa l-a avut mai curind valul de antipatie fata de PSD. Victoria lui Flutur liberalii botosaneni si-au insusit-o ca pe un succes propriu. Cistigarea Primariei le-a prins bine PNL-istilor, le-a creat o imagine de invingatori in fieful traditional al PSD-istilor, dar unora dintrei ei a inceput ulterior sa le provoace probleme.
Ajuns primar, Catalin Flutur a inceput insa sa-si intareasca pozitia in partid, sa emita pretentii, jusitificate de altfel de rezultatul repurtat si sa le creeze probleme celor din frunte. Au incercat sa il multumeasca doar cu presedentia organizatiei municipale, dar nu prea au reusit. Primarul a vrut ca judetul sa aiba prefectul pe care el il doreste, lucru care l-a adus in conflict direct cu senatorul Tabuleac. Greu de uitat este reactia filialei municipale care la foarte putin timp dupa demisia de fatada din partid a parlamentarului s-a si grabit sa ia act de ea si sa il excluda. Din nefericire pentru liderii de la municipiu, Tabuleac a revenit doar dupa citeva zile. S-au impacat in fata ziaristilor, au spus vorbe frumoase, dintr-alea de genul "am ajuns la concluzia ca mai important e sa construim ", dar a urmat un soi se razboi rece, la care Flutur pare sa renunte. Si-a dat seama ca nu beneficiaza de sprijinul organizatiilor din judet, acolo unde senatorul isi pregateste deja terenul, si a abandonat.
Astfel, Mihai Tabuleac mai reuseste, cel putin pentru moment, sa scape de unul dintre liberalii cu personalitate, posibili pretendenti la fotoliul de presedinte. Coincidenta sau nu, prin acelasi lucru au trecut Dinu Secrieru, Corneliu Popescu, Gheorghe Ciubotaru, liberali importanti, marginalizati pentru diferite perioade de timp. Baletul politic al lui Tabuleac aduce izbitor cu cel al sultanilor de odinioara care, odata ajunsi la putere, isi decapitau fratii.
Primarul si-a calculat probabil bine miscarea. Identificindu-se cu PNL-ul aflat pe un topogan electoral n-ar avea decit de pierdut. In plus, are experienta trecutei legislaturi, cind a stat in banca sa vreo trei ani si jumatate, a iesit la bataie cu citeva luni inainte de alegeri si a iesit primar. Poate ca se gindeste ca mai tine o data figura. Sau poate ca totusi vom avea o surpriza la alegerile din toamna de la liberali. Ministrul Flutur nu doarme.