Viata lui Iliescu ramane definitiv legata de PSD, oricat s-ar stradui sa se delimiteze de „arogantii“ partidului sau de „capitalistii de cumetrie“ care taie si spanzura acum in partid. Cand toata lumea se astepta ca el impreuna cu Petre Roman si „alte forte de stanga“ sa puna la cale o noua constructie politica, a venit lovitura de teatru.
Ion Iliescu a facut stanga-mprejur si a trecut cu trup si suflet langa partidul sau. Cu o virulenta cu care ii critica nu de mult pe masluitorii congresului PSD de anul trecut, fostul sef al statului ataca actuala Putere pentru intentia de a-i schimba din functiile de presedinti ai Came-relor parlamentare pe Adrian Nas-tase si pe Nicolae Vacaroiu. Faptul ca Nastase si Vacaroiu si-ar putea pierde fotoliile de sefi la Parlament nu-i starneste nici o emotie lui Iliescu, insa ca PSD ar ramane fara functiile doi si trei din stat, da. Aici este si miza iesirii publice a fostului presedinte. Partidul sau ar pierde ultimele simboluri ale clamatei victorii la alegerile parlamentare de anul trecut si ar iesi cu imaginea terfelita din lupta care se apropie in Parlament.
Iliescu ar vrea - sub pretextul stoparii acestui „plan de anihilare a Opozitiei“, a stabilizarii vietii politice si a realizarii unui consens in legatura cu integrarea europeana - consultari la Cotroceni cu Traian Basescu, la care sa fie invitate partidele politice, fostii sefi ai statului, fosti demnitari, dar si personalitati din societatea civila. Ajungerea la un consens ar insemna, pentru inceput, mentinerea pe functie a celor doi lideri pesedisti. Cu alte cuvinte, Iliescu ar dori ca rezultatul acestor consultari sa-l faca pe Traian Basescu sa intervina pe langa Alianta pentru a stopa procedura de inlocuire a sefilor Parlamentului. Misiune imposibila, din moment ce insusi Basescu a insistat pentru aceasta inlocuire.
Punand de o parte faptul ca Iliescu are un interes politic ca sefia Camerelor sa ramana a PSD, fostul presedinte are pe undeva dreptate. Inlocuirea lui Nastase si Vacaroiu se face prin fortarea la limita a Constitutiei, iar consecintele acestui act s-ar putea intoarce pe neasteptate impotriva celor care l-au facut. Modificarea regulamentelor celor doua Camere, in sensul ca presedintii lor sa poata fi schimbati prin votul majoritatii simple a deputatilor sau senatorilor, poate duce la o grava instabilitate politica in Parlament.
Daca, de exemplu, unele partide mici, intrate in Parlament la remorca PSD, dar aflate acum la guvernare, se razgandesc peste noapte si trec in Opozitie, ce se intampla? Se formeaza o noua majoritate in Parlament? Posibil. Insa, in acest caz, Alianta ar trebui sa fie pregatita ca, in orice moment, o alta majoritate sa vrea sa-i impuna din nou drept presedinti pe Nastase si Vacaroiu. Ce ar mai face atunci actuala Putere? Ar declansa anticipate? Si daca lucrurile s-ar precipita intr-un moment in care toata erodarea cauzata de guvernare ar plasa PNL si PD la un nivel minim in preferintele electoratului? Ar mai face anticipate sau ar accepta umilinta? Probabil, ar astepta cu umilinta rezultatul anticipatelor.