Iata, o obraznicie care salta peste toate marginile bunului simt. intr-o vreme cind avalansa de nemultumiri despre ce a fost si ce iese din promisiunile electorale de sub sloganul "Sa traiti bine!”, iata ca Puterea a intrat intr-un parteneriat vinovat cu statistica oficiala pentru a ne convinge ca, in ajunul aderarii la UE, viata romanilor s-a imbunatatit ca prin minune. De aceea "opera” statistica a Institutului National de Prognoza, impreuna cu aceea a Institutului National de Statistica, pune in circulatie un incitant conglomerat de expresii procentuale si dinamici ...ametitoare privind Romania ultimilor 14 ani. Daca este sa judecam aceste date statistice in raport cu nivelul real al puterii de cumparare a majoritatii populatiei, vom ramine cel putin debusolati. Practic, cresterea exploziva a preturilor, indeosebi a celor industriale, s-a intors ca un bumerang impotriva unor categorii de consumatori de rind, care sint in situatia de a contribui financiar la compensarea nemuncii din principalele ramuri care furnizeaza produsele si serviciile ce compun cosul de consum al populatiei. in proportie de 75%, acestea sint reprezentate de bunuri alimentare. intr-un an, 2004, socotit unul agricol exceptional, gratie mamei natura, romanii au cheltuit pentru importul de produse agricole peste 1,5 miliarde de euro, depasind nivelul importurile de produse agroalimentare din 2003 in numai 11 luni. Sa mai extragem niste cifre jalnice: in ultimii doi ani se inregistreaza o crestere sustinuta a preturilor la energie si a tarifelor la utilitati publice, care devanseaza cu aproape 20% indicele general al preturilor de consum.

in pofida scumpirii drastice a alimentelor, al caror pret aproape ca s-a dublat fata de 2003, al energiei si tarifelor de toate categoriile, datele statistice oficiale consemneaza o rata a inflatiei la nivelul 2004 de numai 9%.

Daca avem in vedere ca preturile si tarifele la bunurile nealimentare au contribuit, in ultimii patru ani, cu peste 60% la cresterea generala a preturilor, atunci este de asteptat ca noile scumpiri la energie sa aiba ca efect cresterea in lant a preturilor la bunurile de consum industriale si alimentare. De pe acum, presedintele Basescu incearca sa sugereze alinierea la un slogan nou: in loc de "Sa traiti bine!”, ar prefera "Sa alegeti bine!”, fluturind flamura alegerilor anticipate, terorizindu-si inclusiv echipa "ocrotita” in buzunarelul de linga inima cu semnale rau-prevestitoare. Dar vorba romanului de rind, "festinul domnilor, nenorocirea prostimii” (citeste multimii), ca alegerile anticipate pe cei multi nu-i dor nici in cot...

Este un fapt de netagaduit, constatabil la fiecare pas: saracia romanului e mare, e dureros de reala. O dovada ne-o ofera analizele Eurostar luind ca referinta nivelul PIB/locuitor si nivelul preturilor: Romania este situata in grupa a 5-a, ultima cu un PIB/locuitor de sub 10.000 de euro si cu cele mai scazute preturi (mai putin de 60% din media UE - 15). Se spune ca din punct de vedere al preturilor la bunurile de consum, in tara noastra acestea reprezinta cu ceva mai mult de 40% decit media UE - 15. Nivelul preturilor era insa apropiat de cel al bunurilor de consum de pe piata Cehiei, Ungariei, Poloniei, Slovaciei sau a tarilor baltice, diferenta fiind doar de vreo 10 procente. Din mai 2004 si pina acum, nivelul acestora s-a apropiat sensibil de preturile de consum din cele mai bogate tari ale Europei, in timp ce veniturile au crescut cu numai 20%. Romanii au constatat nu fara justificata ingrijorare ca de o vreme incoace "turismul comercial” dinspre Ungaria spre Romania a crescut in amploare, iar bunurile ce au cautare cu prioritate sint cele alimentare (!!!) si petroliere. si noi ne pregatim pentru aderare si, pe cit se pare, primele bucurii cu care ne vom intilni vor fi costurile acesteia. Pregatirile au si inceput. Iata numai citeva dovezi a ceea ce inseamna in practica sloganul "Sa traiti bine!”. O crasa sfidare a romanului de la talpa tarii, de vreme ce bugetul pe 2005 este alcatuit pe ideea restringerii consumului, plafonarea la numai 12,5% a cresterilor salariale, declansarea scumpirilor binecunoscute in avans fata de intelegerile de debut din actualul acord stand-by cu FMI, in loc de 1 iulie - 1 aprilie! Cine mai poate crede, in conditiile acestea, ca ne vom putea inscrie inlauntrul ratei de inflatie de 7%?

incepind din 2007, romanii ar putea sa aiba parte de un impact al aderarii mult mai dur, luind in considerare masivitatea importurilor de bunuri alimentare si nealimentare din Uniunea Europeana. si, desigur, vom avea obligatia sa ne apropiem mai mult de nivelul preturilor din UE, cel putin in cazul unor produse alimentare si energetice de baza.

Daca este sa se faca sublinierea ca sintem tara cu cele mai mici preturi in prezent, totodata sintem si tara cea mai saraca, ori dinamica acestor doi indicatori nu are cum sa mearga in paralel si egal. Iata si alte nivele alarmante: potrivit Eurostar, in Romania 2002, nivelul preturilor pentru grupa "sanatate” este de circa 32% din cel al UE - 15, iar pentru grupa "educatie” este de numai 10%. Cu aceasta zestre de bunuri ale bunastarii vom intra in UE. Iar 2005, prin bugetul sau "tirguit” cu FMI si Banca Mondiala, nu va vira pe aceste directii lapte si miere, fiindca avem obligatia sa incheiem anul cu deficit bugetar zero, in timp ce norma admisa la marile puteri din UE este de pina la 3,5% din PIB. Tot saracul este sortit sa traga ponoasele.