Scena politică romanească străbate o perioadă de evidente (re)poziţionări doctrinare. Unele la vedere, altele identificabile doar prin metoda des practicată pe plaiurile noastre mioritice a cititului printre rinduri. Se dovedeşte, insă, şi in primul, şi in cel de-al doilea caz, că aproape intotdeauna liderii decid sensul doctrinar al formaţiunilor politice pe care le conduc, simplii membri de partid văzindu-se nevoiţi in majoritatea covirşitoare a cazurilor să accepte schimbările de macaz hotărite la "centru”.

Aşa de pildă, felul in care se desfăşoară pregătirile pentru Convenţia Naţională a Partidului Democrat ridică semnul de intrebare dacă liderii săi sint decişi să pună interesele pe termen lung ale partidului inaintea celor de moment. Orientările doctrinare ale opţiunilor ce vor fi depuse la Convenţie ar putea fi influenţate de faptul că, acum o săptămină, Partidul Socialist European a refuzat să ofere PD statutul de membru cu drepturi depline, fiind lăsat la stadiul de membru asociat. Delegaţiei Democraţilor romani prezenţi la Paris i s-a spus că se aşteaptă o clarificare doctrinară a partidului. In schimb, PSD a primit statutul de membru cu drepturi depline al Partidului Socialist European, ceea ce l-a nemulţumit profund pe preşedintele interimar Emil Boc. Acesta declara pină de curind că in cazul in care va candida pentru funcţia de lider al partidului, moţiunea sa va avea o orientare social-democrată. Acum lucrurile s-au schimbat radical. Astfel, Adriean Videanu a decis să candideze cu o moţiune populară şi nu cu una de centru cum şi-a propus iniţial, iar Emil Boc nu a exclus posibilitatea să candideze cu moţiunea lui Sorin Frunzăverde, care tot una populară este.

La fel apoi, in ultimele zile se vorbeşte tot mai insistent despre faptul că PSD s-ar putea scinda, semnalul fiind dat in acest sens de ieşirile intempestive in public ale lui Ioan Talpeş, acum senator independent şi proaspăt demisionar din partid. Relaţiile sale apropiate cu Ion Iliescu sint foarte bine cunoscute iar ideea creării unui partid condus din umbră de fostul lider social-democrat a fost insistent vehiculată in ultima perioadă. Dacă acest proiect se va concretiza şi ciţi dintre fanii politici ai lui Ion Iliescu vor adera la el rămine de văzut. Deocamdată, migrările din PSD au inceput şi, se pare, ele vor continua. Care ar putea fi, insă, linia doctrinară a acestui posibil nou partid?

Este greu de crezut că Ion Iliescu şi adepţii săi ar putea fi sau deveni altceva decit social-democraţi. Un nou partid pe acest culoar ar fi, insă, in măsură că şubrezească decisiv ceea ce va rămine din actualul PSD. Să fie acesta un mod prin care Ion Iliescu reacţionează faţă de infidelităţile de care a avut parte la Congresul Extraordinar din aprilie? Doar atit?

Senatorul independent Ioan Talpeş a recunoscut că i-a făcut la inceputul acestei săptămini o vizită lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni ca să-şi anunţe demisia din PSD şi să dea asigurări că va susţine acţiunile statului care vor genera democraţie şi integrare europeană. Această intrevedere a dat apă la moara comentatorilor care il consideră pe cel mai apropiat prieten al lui Ion Iliescu drept solie a direcţiei doctrinare pe care s-ar putea plasa partidul ce stă să se nască din actualul PSD, ciuntit din punct de vedere politic.

Este limpede pentru oricine că, in pofida prerogativelor constituţionale, Traian Băsescu a rămas adevăratul lider al PD, capabil la nevoie prin metode numai de el ştiute să obtureze tendinţele "populare” ale partidului său. In acelaşi timp, se cuvine să dăm dreptate fără echivoc celor care susţin că inainte de-a se intimpla, multe evenimente sint pregătite in laborator. Cum spuneam, insă, sensul unic, de sus in jos, al acestora nu mai trebuie demonstrat.