PSD dă în clocot din nou. După excluderea lui Ion Iliescu de la carma partidului şi după încoronarea lui Mircea Geoană, fostul partid de guvernămant pare să nu îşi mai fi găsit liniştea. Orice mică neînţelegere dintre Năstase şi Geoană este privită ca un război care ar putea să scindeze partidul. Acum nu se mai vorbeşte însă despre o neînţelegere între cei doi lideri, ci despre un congres extraordinar, care ar putea să aibă loc pană la sfarşitul anului 2005. Vestea i-a luat prin surprindere atat pe susţinătorii taberei Năstase (la Galaţi, subordonaţii lui Dan Nica), cat şi pe cei care speră o revenire a lui Ion Iliescu (la Galaţi, toată „trupa“ care a fost sus şi acum este... jos). Ieri spre exemplu, ambele tabere căutau un răspus la întrebarea: ce se va întampla în PSD? Mai ales după ce un post de televiziune l-a intervievat pe Ion Iliescu şi a prezentat care sunt şansele lui de a reveni la conducerea partidului (destul de mici). Ceea ce se întamplă acum în interiorul PSD demonstrează că acest partid politic nu este deloc pregătit pentru reformă. O simplă mutare a unui pion dintr-un pătrat într-altul creează efectul unei explozii. Se declanşează mii de nemulţumiri, iar o parte a partidului merge într-o direcţie, pe cand cealaltă - în alta.
Şi în PNL au existat „frămantări“ după retragerea lui Stolojan şi „mărirea” lui Călin Popescu Tăriceanu, dar tensiunile dintre liberali s-au aplanat. Iar dacă mai există, toţi fac efortul pentru a le face să pară invizibile pentru cei din exterior.
In PSD însă, exemplul liberalilor, dar şi al altor partide politice din Europa (şi ele încercate de diverse lupte interne de-a lungul timpului), nu poate fi aplicat dintr-un simplu motiv: majoritatea reprezentanţilor din acest partid nu cunosc cuvintele „democraţie“, „alegeri libere“, „competiţie“ şi „liberă exprimare“. Iar exemple în acest caz se găsesc peste tot.