Se zice ca o definitie a nebuniei este cind faci incontinuu exact acelasi lucru si de fiecare data te astepti sa iasa altceva. Cam asa se poate descrie si exercitiul democratic romanesc, unde noi votam de fiecare data asteptind altceva, schimbarea, o viata mai buna si altele asemenea, iar rezultatul este tot de fiecare data acelasi, pentru ca democratia asta exista doar pina se anunta rezultatul alegerilor, spunea cineva. Dupa aia incep aceleasi smecherii si intelegeri si mismasuri. Este e drept o mica pauza, se schimba echipele, garniturile, oamenii de contact, de aia aranjamentele si spagile iau o mica pauza. Dupa aceea se refac circuitele si totul continua, ca si inainte.
Se vede asta si de la alegerile astea interne, de la nivel national la partide, PRM de exemplu sau la FRF, pina la nivel local la PNL sau PD, unde candideaza un singur om si e cit pe ce sa nu fie ales nici ala. Unde mai apare inca unul, e privit ca dusman si demonizat sau zice seful lasa ca e bine sa vada poporul ca e democratie, cum a fost la PNL Botosani. Probabil toate frictiunile astea intre Alianta si PSD de aici vin, toti sint invatati sa conduca singuri, fara sa ii incurce nimeni. De la presedintele Basescu, care mai are un pic si se pricepe la toate, pina la autoritatile locale sau parlamentari care se iau in bete zilnic si nu stiu cum sa isi dea mai tare la gioale unii la altii. De fapt, nici unii, nici altii nu au exercitiu democratic, sint invatati sa fie acolo fara sa ii deranjeze cineva, in afara de doi-trei ziaristi.
Chestia asta de acum, cu voturi aproximativ egale ii incurca groaznic si pe unii si pe altii. Pe cind de fapt asa e votul si ar trebui respectat. Sau exista posibilitatea organizarii de anticipate, daca se poate nu cind tara e inundata si mai ales, cind exista sperantele de a se schimba ceva in urma votului, pentru ca acum ar iesi probabil aceleasi rezultate si ar insemna bani aruncati.
Intre timp insa noi votam si asteptam schimbarea care nu vine decit la nivel de directori si alti sefuleti si gata. E schimbat trompeta ala de Blanculescu cu Sebastian Bodu si amindoi vorbesc pe nas si se iau la trinta cu coruptia, pina vin alegerile urmatoare fara sa rezolve nimic. Pentru ca Uniunea Europeana, care ne tot spune cu coruptia nu cere arestari sau executii pe stadioane, ci dosare instrumentate de procurori, care sa ajunga in instanta, nimic altceva. Dar evident ca nici asta nu se poate face, poate inaintea alegerilor, ca atunci iar o sa fie democratie.