Cartitorul de serviciu. Cauzele sunt in profunzime
Gazeta de Sud
Vineri, 14 Iulie 2006
35
Examenele din aceasta vara au dat presei noastre libere si independente fericitul prilej de a dovedi ca-i si inteligenta. Un redactor s-a infatisat la Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru a lua subiectele in numele altuia. Un ziar a pus un elev sa inregistreze pe telefonul mobil negustoriile colegilor sai cu profesoara.
Aceste initiative gazetaresti, ca si altele, puse sub semnul tezei: examenele se fraudeaza, au doua slabiciuni de esenta:
a) sunt actiuni comode, lipsite de orice risc.
Altceva ar fi fost daca ele vizau un mare om de afaceri, un ministru sau o institutie de forta. Redactorul si ziarul si-ar fi asumat riscuri uriase, inclusiv cel de a primi un cap in gura de la bodyguard sau de la portar. In cazul bacalaureatului, nimic mai usor decat s-o faci pe detectivul. Ce profesor are curajul sa stalceasca in bataie presa? Ce director poate pune mana pe telefon ca sa-ti taie publicitatea?
b) da drept mare descoperire ceva stiut de toata lumea din ultimii ani: ca si in cazul examenelor scolare conteaza sa ai bani si nu minte.
Abordarea detectivistica a bacalaureatului poate fi suspectata in acelasi timp si de manevra politicianista. Se incearca a se pune pe seama ministrului PD-ist Mihail Hardau toate pacatele invatamantului din tranzitie.
Dincolo de aceasta suspiciune, care slabeste forta sa de autoritate, campania are o deficienta majora: ramane la suprafata lucrurilor.
Ea a demonstrat si demonstreaza ca multi profesori, multi directori sau multi inspectori scolari sunt dispusi la orice neregula in schimbul banilor.
De aici aerul de manie proletara, care razbate din toate reportajele si anchetele publicate in ultimul timp in ziare sau difuzate la televiziuni.
E ceva asemanator cu campania de publicitate lansata de Ministerul Justitiei, pe bani grei, de la buget, impotriva spagii. Si intr-un caz, si intr-altul, se nutreste iluzia ca, dupa astfel de campanii, ilegalitatile de la examene vor disparea, iar functionarii vor refuza, demni, ciubucul.
Si nu pentru ca astfel de campanii duc doar la o sporire ostentativa si inutila a masurilor de siguranta, dar si pentru ca - se presupune - cadrele didactice si functionarii se vor rusina citind despre slabiciunile lor prin ziare.
O abordare temeinica, serioasa, cum ar sta bine unei prese europene, ar trebui sa descopere si sa dezbata cauzele din adancuri ale ilegalitatilor de la examene.
S-ar evidentia astfel ca intamplarile de la examenele din acest an isi au radacinile in pacate de esenta, atat ale invatamantului in tranzitie, cat si ale societatii romanesti:
a) dramatica saracire a majoritatii populatiei;
b) prabusirea autoritatii scolii si mai ales a cadrelor didactice;
c) credinta ca se poate reusi in viata numai daca esti smecher.
Putem cere cadrelor didactice sa nu se vanda pe un blid de linte doar in clipa cand vor avea acest blid.
Realitatea Romaneasca
Joi, 22 Ianuarie 2009
35
Realitatea Bihoreana
Miercuri, 21 Ianuarie 2009
35
Realitatea Romaneasca
Miercuri, 21 Ianuarie 2009
35
Realitatea Romaneasca
Duminica, 18 Ianuarie 2009
35