Inflatie de premieri. Intr-o singura zi de vineri, de parca s-ar fi vorbit, Tariceanu, Geoana si Stolojan si-au anuntat canditatura pentru fotoliul de de prim-ministru al Romaniei. Este clar ca tonul l-a dat actualul premier, Calin Popescu-Tariceanu, care a facut miscarea intr-un cadru oficial - la Delegatia Permanenta a PNL. Ca sa nu ramana mai prejos, Geoana si Stolojan au facut-o fortat: primul - la Forumului Agricultorilor din Alexandria, al doilea - in slip, pe plaja.
Daca in cazul lui Tariceanu si Stolojan deciziile de a candida la functia de premier au in spate intentia de a fi, din aceste pozitii, locomotive in alegerile parlamentare, Geoana se vrea seful Executivului doar pentru este presedintele PSD. Asa cum s-a imtamplat si cu Adrian Nastase. Problema este insa care va fi rezultatul alegerilor si, mai ales, ce vrea si presedintele Traian Basescu. Liberalii trebuie sa castige detasat alegerile parlamentare, adica sa formeze singuri majoritatea de jumatate plus unu in Parlament, pentru ca Basescu sa inghita in sec si sa-l desemneze pe Tariceanu premier. La fel si in cazul lui Geoana. Cum, dupa cum stau lucrurile, este aproape sigur ca niciunul dintre cele trei partide principale - PSD, PD-L si PNL - nu vor putea forma singure majoritatea parlamentara, numele premierului se afla exclusiv in mana si mintea lui Traian Basescu.
Confuzia se instaleaza inca de pe acum, pentru ca, se spune, presedintele cauta deja solutiile pentru a putea impune un premier din partea PD-L. Tocmai de aceea, democrat-liberalii sunt cei mai optimisti. Tatucul, sau Zeus, de la Cotroceni este cu ei. Bulibaseala va domni insa in Parlament, fiindca nici liberalii, nici social-democratii nu mai sunt dispusi sa accepte situatia de la sfarsitul anului 2004, cand Traian Basescu a fortat - sub amenintarea alegerilor anticipate, nedorite de nimeni - formarea unei majoritati parlamentare care sa-l accepte pe Tariceanu premier. Atunci Basescu si Tariceanu erau inca prieteni, prietenie care s-a destramat dupa numai cateva luni.
Acestea fiind lucrurile, ramane de vazut pentru cine aceasta zi de vineri - cand au fost facute anunturile candidaturilor la functia de prim-ministru - va deveni, prin decembrie-ianuarie, vinerea neagra.