Ca prin farmec, au inceput sa apara si la noi, la Botosani, companii straine dispuse sa investeasca masiv. In fapt, sintem printre ultimele locuri din tara ramase nevizitate de potentiali investitori. Romania este una din ultimele tari din Europa care ramasese fara investitori. Recent, printr-un comunicat dat de compania de televiziune prin cablu UPC, aflam ca au preluat un alt operator din tara, anume Astral TV, firma cu capital autohton, pentru o suma uriasa. UPC are capital american. La marimea sumei la care s-a petrecut tranzactia, este discutabil daca UPC n-ar fi reusit singura sa dezvolte o retea similara cu aceea pe care a cumparat-o. Numai ca strategii occidentali gindesc cu totul altfel, adica sint dispusi sa cumpere afaceri perfect functionale de la altii si nu sa le faca ei. Vine cu pasi mari vremea cind in Botosani nu va mai exista patron peste vreo afacere mai mare decit o pravalioara sau un mic atelier. Capitalul european si american da navala pentru a ocupa una din ultimele piete ramase libere din apropiata constructie europeana.
Pe de o parte, pierdem cite ceva: majoritatea intreprinderilor private de interes din Botosani vor trebui, probabil, sa disponibilizeze o parte din personal. Fara exceptie, cu toate sint prea stufoase pentru a se incadra in optica de rentabilizare si eficientizare occidentala. Acesta este singurul neajuns.
Pe de alta parte, cistigam mult: firme care, cumparate de alte firme, devin cu mult mai puternice, mai competitive. Si prin ele, devenim mai importanti, mai putin izolati, devenim parte dintr-un intreg urias, capatam o cu totul alta perspectiva, cu mult mai larga, internationala. In plus, sumele platite pentru tranzactii ramin intreprinzatorilor locali care pot face cu ele orice doresc: fie le reinvestesc, fie le cheltuie, insa cel mai probabil este ca o vor face tot la Botosani.
Zilele cu adevarat grele par sa vina pentru micii intreprinzatori. Nu pentru toti, insa este greu de crezut ca odata cu aparitia unui prim supermarket va mai rezista multimea de chioscuri sau tarabe de bazar.
Paradoxal, transnationalele nu apartin cuiva anume. In spatele lor se afla puzderie de mici investitori. Oameni la fel cum speram sa devenim si noi odata.