In plina greva a profesorilor, care-si deplang neajunsurile, un post de televiziune cu audienta nationala ne-a delectat zilele trecute cu aspecte din viata unui mare cantaret. Pe langa aspectul umoristic al serialului, caci este vorba despre un serial in care te poti distra si minuna privind ce face un gurist, renumit de altfel, in viata sa de zi cu zi, filmuletul are si o latura trista. Asta daca ne gandim cat de nedreapta-i viata pentru unii dintre noi. Si spun nedreapta pentru ca incepi sa te gandesti de ce nu ai avut si tu parte de o voce ca a respectivului, de ce nu te-ai nascut in zodia lui banoasa, de ce n-ai avut si tu sansa sa prostesti mii de oameni cu baladele cu origini grecesti-macedonene, de ce n-ai si tu jeep ca al lui si aur cu kilu’. La astea iti fuge mintea cand vezi asa emisiuni TV.
Iar daca esti putin instruit, te mai gandesti ce mai cauti prin Romania, tara in care se poate intampla orice. ¥ara in care seful Fiscului este luat la misto de catre orice suspect de evaziune, tara in care intelectualii sunt timorati in fata unora care nu stiu sa lege doua vorbe fara sa spuna trei prostii, dar „stiu“ sa faca bani. Asa-i pe la noi. Daca esti „baiat de baiat“, stii sa te „invarti“, pe cine sa „ungi“, cum sa te „descurci“ si ai si acel tupeu pe care ti-l da incultura, atunci incepi sa fii „valoros“, sa castigi fara sa pierzi sau sa platesti impozite, apari chiar si pe sticla, daca esti „barosan“, pentru ca in tara noastra inca se poate totul. Din pacate.
Si dupa felul in care merg lucrurile, dupa spoiala care incearca sa cosmetizeze o tara a tuturor posibilitatilor, este posibil ca starea de fapt sa ramana aceeasi inca mult timp de acum incolo. Spre nefericirea noastra, a celor care mai credeam ca putem trai intr-o tara civilizata. Altfel spus, in felul in care se aplica legile pe la noi inca multa vreme vom mai vedea „smecheri“, care ne sfideaza aruncand cu banii, „fara numar, fara numar“, mult va mai trebui sa suportam minciunile unor hoti care chiar au subminat economia nationala, iar acum ne conduc si ne invata legile pietei libere si va trebui sa ne consolam cu lumea noastra paralela, saraca si nu mereu cinstita.