La final de examen de bacalaureat, cand tensiunile stau sa suiere precum ceainicul pus pe foc de juma‘ de ora, se mai gasesc unii mai ai dracu‘ sa faca haz de necaz. Sa detensioneze carceii de pe creier, evident.

Asa cum a fost prezentat si intr-un articol din ziarul nostru acum ceva timp, pe internet a aparut varianta 101 pentru proba de limba si literatura romana la examenul de bacalaureat de anul acesta. Este vorba despre o varianta in care, pentru nota maxima, se cer cunostinte intemeiate despre fenomenul "fara numar" al curentului manelist. Din fericire este doar o gluma din partea celor carora, in miez de noapte, li s-a aprins beculetul. Exista si partea "din nefericire" pentru unii elevi care si-au muscat degetele ca puteau da lovitura vietii lor cu astfel de subiecte. Cei care au redactat aceasta varianta au cerut sa se analizeze textual banii "cash", "milioanele", "ghinionul purtat dusmanilor" si indemnul "hai arunca banii...".

Deci Elodia n-a murit.

Manelistilor li s-a gadilat orgoliul. Au mieunat fericiti. S-au vazut (fie si in spirit de gluma) trecuti acolo, negru pe alb. Onoare pe care mii de scriitori obscuri nici nu indraznesc s-o viseze, daramite sa si-o doreasca. Asadar semnalizam si parcam langa zicala conform careia... destept sa fii, ghinion sa ai. Sau invers.

Elevii respectivi, despre care spuneam ca boceau cu botul pe genunchi ca puteau renunta cu drag la hands-free-uri in favoarea numeroaselor cunostinte in domeniul manelist, isi mai pot spala frustrarile. Cum? Parcandu-si daciile cu numar de beemwe si sigla de opel in fata liceului si dand gajaitul boxelor la maxim pe ritmuri de Adrian de Aur si Nicolae de Diamant sau care le-or fi numele.

Bun, radem, glumim, dar nu parasim incinta. Treaba asta cu maneaua ajunsa pe post de ironie din partea unora care au dorit sa dea culoare bacalaureatului din acest an trebuie privita cu oarecare seriozitate. Personal am si nu prea am ceva cu muzica in sine. Versurile sunt cele care-mi baga rabdarea si diplomatia in spital. Asadar, daca vrem sa eradicam prostia, trebuie sa incetam sa ne intrebam ce s-a mai intamplat cu Elodia. S-o lasam sa se odihneasca in pace. Ca uita lumea de ea. Nu s-o aducem subiect de bac si apoi sa ne ofticam ca se mediatizeaza prea mult. Si inchei aici cu metafora.