Ne plangem continuu de viata noastra si ne place ca pentru tot ceea ce ni se intampla rau sa dam vina pe cei de langa noi. Suntem carcotasi, ne place sa barfim si sa jignim iar apoi sa ne laudam cat de buni si de omenosi suntem. Nu am inteles inca un fapt: lumea nu poate fi impartita in alb si negru, pentru ca griul e cel care ne marcheaza existenta. Ceea ce imi face mie placere poate sa fie indiferent altuia sau, mai rau, sa-l scarbeasca. Si viceversa!

Cu multa vreme in urma am incetat sa mai cataloghez oamenii in buni si rai. Asta nu inseamna ca nu consider valabili termenii "iubire" si "ura", ci pur si simplu am convingerea ca poti iubi si uri in acelasi timp, ba chiar aceeasi persoana. Marea greseala ar fi sa iubesti pe cineva doar pentru ca spune si face ca tine si sa urasti pe altcineva pentru simplul motiv ca e altfel decat tine. Important e sa ai capacitatea de a discerne intre bine si rau.

E la moda acum - cand granitele sunt deschise si internetul iti deschide posibilitati nebanuite de a naviga in jurul lumii - sa spui "la ceilalti e mai bine". Asta pentru ca, vorba aceea, "de la departare orice baba pare floare". Daca vrei sa emiti judecati de valoare, atunci e musai sa vezi cu ochii tai. Sa vezi cu ochii larg deschisi! Daca te duci la "ceilalti" chitit sa privesti doar ceea ce ti se recomanda, e greu sa poti vorbi despre locurile in care ai fost cu adevarat in cunostinta de cauza. Promisesem zilele trecute ca voi ataca punctual cateva aspecte privind ceea ce am observat cu ochii mei de roman si jurnalist pe deasupra in deplasarea pe care am avut-o la Bruxelles si Amsterdam la jumatatea acestei luni. Mi-am exprimat deja un punct de vedere referitor la siguranta publica. De aceasta data nu voi spune insa nimic despre ceea ce am vazut in cele patru zile ale deplasarii, pentru ca evenimentele cotidiene au adus in actualitate un aspect ce nu poate fi ratat. Este vorba despre cazul relatat de cotidianului britanic The Guardian, referitor la atitudinea socanta a italienilor in fata unei tragedii in care erau implicati doi copii de etnie roma. Cum poti sa continui sa faci plaja nestingherit la cativa metri de cadavrele a doi copii inecati? Nu conteaza ca erau romi. Erau totusi doi copii! S-au inecat si la noi copii. Ati vazut ce mare de oameni se strange cand e vorba de o tragedie. Cum sa treci impasibil pe langa doua cadavre? Atitudinea italienilor in fata unei astfel de tragedii spune mult despre calitatea lor de OAMENI. Pentru mine, ca roman, conteaza mai mult sa aflu cum e sufletul acestora decat sa aflu cat de bune sunt pizza si pastele lor. De aceea, acum ceva vreme, la intoarcerea de la Milano, am vorbit mai mult despre mizeria si insecuritatea din gara marelui oras italian iar la intoarcerea de la Bruxelles nu am avut nimic a spune de ciocolata si berea belgienilor, pe care le poti degusta si in Galati. Chestie de gust... jurnalistic.