Mai e o luna si jumatate pana la demararea campaniei electorale si deocamdata nu putem spune care e oferta partidelor. Inca se mai fac tot felul de calcule, se produc miscari de trupe si se negociaza colegii. Totul se produce insa cu usile inchise, pentru ca niciun partid nu se grabeste sa iasa cu declaratii oficiale. Putinii politicieni care s-au grabit sa faca public faptul ca se vor arunca in lupta pentru alegerile parlamentare au regretat ulterior, pentru ca in perioada urmatoare au intervenit tot felul de schimbari care le-au dat peste cap toate planurile si unii chiar au picat rau din asta.

Cativa politicieni din Galati deja si-au facut planuri de precampanie: si-au amenajat sedii in cartiere, au pornit campanii umanitare, si-au intarit relatia cu presa... Uninominalul e altceva... Poate acum vor intelege si distinsii nostri politicieni ca nu mai merge sa te ascunzi in spatele siglei de partid si sefii de partide vor intelege la randul lor ca cei pe care i-au pus pana acum la adapostul listelor nu sunt atat de valorosi cum au crezut. Da, or fi fost ei valorosi in sensul ca au cotizat bine la partid pentru pozitiile detinute, dar la uninominal se va vedea ca lumea nu-i cunoaste si nu are pentru ce sa le dea votul. Mai vorbim peste vreo doua luni si jumatate! Desi...

Acum cateva saptamani, tot intr-un editorial, scriam despre negocierile dintre partide menite sa manipuleze electoratul. De ce? De teama. Politicienii cu functii de conducere in partidele lor nu ar putea concepe nici in ruptul capului ca un scrutin uninominal sa lase sa iasa la iveala popularitatea scazuta a propriilor persoane. Cum? Ditamai presedintele sau vicepresedintele din ditamai partidul sa ia voturi putine? Nu e posibil, atata timp cat se poate aranja o candidatura intr-un colegiu unde partidul detine puterea iar contracandidatii de la celelalte partide sunt aruncati in lupta pentru a face un blat. Un blat negociat intre liderii partidelor. Veti vedea, la inceputul lunii decembrie, cum mai-marii din politica galateana vor primi posturi caldute in Parlament, iar carnea de tun - a se citi contracandidatii acestor lideri politici - vor capata ulterior recompense sub forma de posturi caldute in institutii publice ori societati de interes public sau contracte grase pentru firmele lor. Pentru ca asa-i in politica. Totul tine de negociere. Uninominalul nu face decat sa le ofere politicienilor ocazia de a imbunatati acest sistem pana la perfectiune. Scopul: acapararea puterii prin manipularea electoratului si pastrarea puterii pana la moarte. Vorba unui analist politic: ati vazut pe cineva care sa fi renuntat la politica de bunavoie?