O veche urare chineza dorea destinatarilor trairea unor vremuri interesante. Cam la fel a sunat raspunsul iranian la asa-zisa "oferta stimulativa" a celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU si a Germaniei, menita sa convinga Republica Islamica sa renunte la imbogatirea uraniului pe propriul teritoriu. Dupa cum expresia "vremuri interesante" nu da prea multe informatii daca urarea este de bine sau de rau, raspunsul Iranului nu mentioneaza expres daca aceasta tara va accepta sa suspende imbogatirea uraniului inainte de inceperea negocierilor, pe timpul acestora, temporar sau pe termen nelimitat, nefiind exclus nici chiar refuzul transant al unei astfel de posibilitati.
Inmanat marti ambasadorilor a cinci dintre cele sase mari puteri, raspunsul iranian incearca, in opinia mai multor analisti internationali, sa evite o confruntare, lasand marja de manevra in primul rand Chinei si Rusiei, dar intr-o anumita masura si europenilor, de a nu sustine demersul SUA privind impunerea de sanctiuni.
Directorul Centrului National de Cercetari ßtiintifice al Frantei (CNRS), Olivier Roy, specialist in problematica Asiei Centrale si autor al cartii "Islamul mondializat", sustine ca acest raspuns se inscrie intr-o strategie mai larga a Teheranului, menita sa transforme Republica Islamica intr-o veritabila putere regionala.
Aceasta consta tocmai in a actiona din umbra, evitand o confruntare frontala, exemple recente in acest sens fiind conflictele Israel-Hezbollah sau Israel-Palestina (guvernata de Hamas). "Strategia iraniana, mai ales dupa venirea la putere a lui Ahmadinejad, este de a regionaliza confruntarea in scopul de a-i pune pe occidentali in fata unei alegeri cruciale: criza generala in Orientul Mijlociu sau permisiunea pentru Iran de a-si continua programul nuclear", sustine Olivier Roy.
Un raport al Institutului Regal pentru Afaceri Internationale (RIIA) din Londra arata ca razboaiele din Irak si Afganistan, precum si conflictul Israelului cu palestinienii si cu Hezbollah, au pus Iranul "intr-o pozitie de forta considerabila". "Exista putine dubii ca Iranul a fost principalul beneficiar al razboiului impotriva terorismului din Orientul Mijlociu", se spune in raportul care mai subliniaza ca interventiile Statelor Unite au eliminat regimurile lui Saddam Hussein si pe cel al talibanilor, ostile Iranului, fara a le inlocui cu structuri politice stabile.