Am intrat in luna in care, in mod traditional, aducem un omagiu femeilor - mame, iubite, sotii, doamne si domnisoare.
Senina si politicoasa ONU aduce la inceput de martie un omagiu mai degraba vulgar, printr-un raport al Uniunii Interparlamentare (UIP), care anunta ca in 2006 numarul femeilor reprezentate in structurile de putere a atins un nivel-record, 17 la suta din clasa politica mondiala ajungand sa fie formata din reprezentante ale sexului zis slab. Femeile sunt presedinti ai forurilor legislative in 35 dintre cele 262 de state suverane, printre care Israel si Statele Unite, dar si intr-o republica ex-sovietica din Asia Centrala, precum Turkmenistanul (in toate au fost alese presedinti femei in 2006). Tot la capitolul succeselor lui 2006, femeile contabilizeaza intrarea in Parlamentul Emiratelor Arabe Unite cu noua reprezentante.
Se poate vedea partea plina sau cea goala a paharului. Numarul femeilor simpli parlamentari a crescut mai lent anul trecut. In Statele Unite, ele reprezinta abia 16 la suta din numarul membrilor Legislativului, in Marea Britanie - 18,9 la suta, in Franta - 13 la suta. Per total, Europa are o rata de reprezentare a femeilor in forurile legislative de 19,1 la suta, devansand toate celelalte continente.
Romania, cu o pondere a femeilor-parlamentar de 8,3 la suta, are mult de lucru si la acest capitol. Dar, odata intrati in Europa, trendul nu poate fi decat ascendent. Asta ca sa ne mentinem in nota vulgara a rapoartelor politice. Nu ne ramane decat speranta ca implicarea femeilor in legiuitoarele lumii si ale Romaniei va inregistra o crestere sanatoasa, neimpusa de cote. Pentru ca vicepresedintele Comitetului executiv al UIP, Margareth Mensah-Williams, are dreptate: "Femeile isi schimba maniera de a face politica". Nici n-ar fi nevoie sa si-o schimbe, pentru ca prezenta lor in forurile de decizie sa aduca mai multa pace pe planeta.