Exact in Joia mare a Pastelui Catolic, Inaltul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, a dat publicitatii o veste mare. Noul Papa Benedict al XVI-lea va gasi o fereastra de patru-cinci ore in programul sau supraincarcat si va onora cu sfanta sa prezenta Adunarea Ecumenica a Bisericilor Europene, care va avea loc anul viitor la Sibiu in septembrie. Interesant este faptul ca tratativele pentru aceasta vizita in viteza au fost purtate in ianuarie acest an la Vatican de cei doi mitropoliti cunoscuti drept corifei inflacarati ai ecumenismului ortodox romanesc, Inaltul Daniel al Moldovei alaturi de IPS Laurentiu Streza al Ardealului, confirmand astfel "curentul de secularizare" care se pravaleste peste Ortodoxia romaneasca, dupa cum se exprima ziaristul Dan Ciachir. Este de remarcat faptul ca marea Biserica Catolica are in organizatia Bisericilor Ecumenice doar statut de observator, iar celelalte biserici ortodoxe, exceptie facand Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol, refuza cu obstinatie acest gen de asociatii globalizatoare.
Cei doi mitropoliti ortodocsi vor propune Sfantului Sinod ca invitatia pentru Sanctitatea Sa sa fie trimisa in numele Patriarhiei Romane, dar, in paralel, invitatia sa fie facuta si pe cai prezidentiale, Papa fiind considerat ca un sef de stat, protocolul foarte strict al diplomatiei nepermitandu-i unui mitropolit sa invite un Papa in vizita.
Daca vizita Papei Ioan Paul
al II-lea in Romania a fost facuta in scopul apropierii celor doua Biserici surori, cea Catolica si cea Ortodoxa, si s-a bucurat de niste preparative mai mult decat elaborate, ce au durat aproape sapte ani, aceasta vizita in fuga calului are doar scopul de a da un gir miscarii ecumenice mondiale, ce are ca promotori ferventi bisericile protestante si neoprotestante.
Pentru acestea, secularizarea lumii este deja un scop in sine si, deci, sunt privite cu mari rezerve in Cetatea Vaticanului, statutul de observator, si nu de membru al acestei organizatii al Bisericii Catolice, fiind cea mai elocventa dovada a acestei atitudini.
Vizita Suveranului Pontif la Sibiu va fi speculata drept un gest de bunavointa si apropiere intre protestanti si catolici, iar ortodocsii, ca de obicei, vor fi priviti ca o musca in laptele Occidentului.