Visul clujenilor de revenire a mitropoliei in orasul de pe Somes s-a implinit. Prin instalarea de astazi a IPS Bartolomeu in tronul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Crisanei, Albei si Maramuresului, se readuce Clujului prestigiul spiritual de altadata. Dupa aprigele controverse la alegerile sinodale din acest an, este adusa in prim-planul vietii spirituale ortodoxe o personalitate deosebita. Un carturar si un luptator pentru pastrarea traditiei ortodoxe. Inalt Preasfintitul Bartolomeu are o biografie tumultuoasa. Nascut in 1921, a imbratisat viata monahala in 1942. A participat la miscarile anticomuniste studentesti de la Cluj din perioada 1945-1947. Face puscarie politica intre 1958 si 1964. Luat sub aripa Patriarhului Iustinian in 1965, este trimis de Patriarhia Romana in America, la Arhiepiscopia Misionara Ortodoxa din Statele Unite si Canada, unde ramane pana in 1976. In 1982 se retrage la Manastirea Varatec, unde incepe traducerea Septuagintei, varianta in limba greaca a Bibliei. Dupa 1989 revine in viata bisericeasca activa, fiind ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului. Activitatea misionara si cea de literat si carturar au fost umbrite de contestatarii sai prin suspiciunile de colaborare cu Securitatea aruncate asupra perioadei cand proaspatul iesit din puscariile comuniste era expediat in misiune pentru Patriarhia Romana tocmai peste Ocean. Recunoscut fiind drept unul dintre cei mai eruditi ierarhi ai Ortodoxiei romanesti, Inaltul Bartolomeu are un cuvant greu de spus in Sfantul Sinod. Pastrator al traditiei si considerat un conservator, ierarhul de la Cluj a fost cel care a initiat si a condus Comisia de Bioetica a Sinodului, a fost cel care a tunat si a fulgerat impotriva implicarii clerului in viata politica.
Acum, prin instalarea Inalt Preasfintiei Sale in scaunul de mitropolit, se prefigureaza o atitudine mai radicala fata de curentul panecumenic, reprezentat de elita ierarhilor cu studii inalte in Anglia, Franta, Germania si mai ales in Elvetia, al caror lider este Inaltul Daniel, Mitropolitul Moldovei.
De asemenea, ortodocsii ardeleni vor avea parte de o atitudine mult mai ferma in fata multiplelor cereri de retrocedare a lacaselor de cult revendicate de celelalte Biserici din Ardeal.