Judetul nostru a inregistrat ieri un nou record, dar unul negativ. Satmarenii au iesit in evidenta prin absenteismul masiv la urne, clasindu-se pe ultimul loc pe tara in acest sens. Daca acest lucru nu mai reprezenta o noutate si avea drept motiv si faptul ca zeci de mii de cetateni cu drept de vot din judet se afla la munca in strainatate, interesant de observat este ca in turul II mai bine de 10% dintre satmarenii care s-au prezentat la urne in primul tur au preferat sa stea in fata televizorului sau sa faca altceva. si acest lucru a dus la egalarea unui record negativ din 1961 privind prezenta la urne, cind judetul nostru s-a clasat pe ultimul loc. si mai trist este ca, fata de media pe tara, prezenta la urne in judet a fost cu nu mai putin de 17 procente mai mica.

O analiza a participarii la vot a sectiilor de votare din localitatile cu populatie preponderent maghiara arata ca acest segment de electorat nu a fost capacitat sa se prezinte la vot sau pur si simplu nu a avut nici un interes. Asa ca in localitatile in care in urma cu doua saptamini s-a inregistrat o prezenta mai mare la urne, stiut fiind faptul ca electoratul maghiar este unul foarte disciplinat, situatia s-a inversat total. Unde mai punem ca nimeni nu se astepta la aceasta schimbare avind in vedere ca in primul tur de scrutin prezidential Adrian Nastase obtinuse aici mai multe voturi decit candidatul UDMR, Marko Bela. De altfel, si in celelalte judete din Transilvania in care populatia maghiara are o pondere insemnata prezenta la vot a fost sub asteptari. Astfel, dupa judetul Satu Mare, cea mai mica participare la vot a fost inregistrata in Covasna. Totusi, potrivit rezultatelor realizate la iesirea de la urne, PSD a reusit sa-si mobilizeze in mai mare masura decit in primul tur de scrutin electoratul din Transilvania in favoarea candidatului sau, unde cele mai multe judete erau considerate un fel de fief al lui Traian Basescu avind in vedere procentele obtinute in primul tur. Aceleasi rezultate ale sondajelor realizate de CURS, pe de o parte, si INSOMAR si Metro Media Transilvania, pe de alta parte, arata ca doua treimi din electoratul maghiar nu s-a prezentat ieri la urne.

Pe de alta parte, daca municipiul Satu Mare inregistra in primul tur cea mai mica prezenta la urne, sub media pe judet, de aceasta data, electoratul din municipiul resedinta de judet a reusit sa se mobilizeze si sa depaseasca in procente media de participare pe judet. si aici, PSD a reusit sa-si mobilizeze electoratul, Traian Basescu avind un avans de doar 120 de voturi in fata lui Adrian Nastase, potrivit numararii paralele efectuate de partide, dupa ce in urma cu doua saptamini diferenta dintre cei doi, in municipiul Satu Mare, era de citeva mii de voturi. si la nivelul tarii, electoratul de la sate a fost mai apatic decit in urma cu doua saptamini, in timp ce electoratul de la orase a fost mai harnic, daca se poate spune asa, decit in primul tur, ceea ce a fost in avantajul candidatului opozitiei. Tocmai aceasta absenta a electoratului din mediul rural, un comportament la care nu s-ar fi asteptat multi analisti, avind in vedere ca aici predomina electoratul lui Adrian Nastase, a dus in final la un scor atit de strins, chiar la o egalitate potrivit sondajelor.

Prezenta la vot de ieri a mai aratat ca teza fraudei si scenariul ucrainean elaborate in laboratoarele Aliantei nu au facut altceva decit sa scirbeasca electoratul satmarean, cunoscut ca fiind mai conservator, si sa duca in final la o absenta masiva de la urne. Sa duca la un vot de blam la adresa clasei politice romanesti care si-a aratat in aceasta campanie electorala, cea mai murdara de pina acum, cea mai hidoasa fata a sa si, nu in ultimul rind, mediocritatea.