Un discurs peremizat
Nu numai "Seara presedintilor" din 19 noiembrie de la Antena 1, ci si turneul de la sfirsitul saptamanii trecute prin Transilvania sunt dovezi elocvente ca discursul electoral al lui Traian Basescu este monocard. El se axeaza pana la suprasaturatie pe aceeasi tema a coruptiei care, in cele din urma, a atins conotatii vadimisto-peremiste. Cine a vazut emisiunea moderata de Gabriela V. Firea si-a putut da seama limpede ca prezidentiabilul Aliantei DA nu prea are ce sa spuna, in afara acelorasi lucruri care l-au facut sa scada in sondaje si in ochii electoratului. Astfel ca decalajul dintre Uniunea Nationala PSD+PUR si Alianta DA continua sa creasca in favoarea partidului lui Adrian Nastase care se indreapta, si el, spre prima pozitie in cel de al doilea tur al prezidentialelor.
Sambata, la Alba Iulia, in faþa a 4.000 de oameni adunati pe Platoul Romanilor, unde incap usor 50.000 de suflete, Traian Basescu a recurs la un discurs peremizat, tip Corneliu Vadim Tudor, laudandu-se ca il va executa cu propria mana pe orice ministru din guvernul Aliantei care va fi suspectat de coruptie si ca in primele sase luni de mandat, toate clicile care au drenat bani publici in buzunarele lor, vor da socoteala. Auzindu-l, multi din cei prezenti si-au amintit de spusele liderului PRM care ameninta cu mitraliere pe stadioane si cu lichidarea coruptiei in 48 de ore. Mai toate frazele au inceput cu pronumele personal eu, repetat obsesiv, mesajele lui Basescu incercand sa exploateze sentimentul national al unei populatii care in 2000 a fost fieful lui CV Tudor si al PRM. De aici si ideea de a folosi cantecul "Noi suntem romani" drept laitmotiv.
Dupa cum au evoluat lucrurile in campania electorala ce sta sa se incheie si dupa cum se poate concluziona in urma ultimului sondaj CURS, dupa inlocuirea lui Theodor Stolojan in cursa prezidentiala a Aliantei DA, Traian Basescu si-a oprit relativa ascensiune la jumatatea drumului, revenind treptat la punctul initial de credibilitate. Conform sondajului CURS, cu zece zile inaintea alegerilor, Uniunea PSD+PUR are 7 procente in fata Aliantei PNL-PD iar Adrian Nastase il depaseste cu 10 procente pe Traian Basescu.
Analistii apreciaza ca aceste rezultate sunt in primul rand consecinta prestatiei oferite de prezidentiabilul DA de-a lungul campaniei electorale, greselile savarsite de acesta rasturnand curba evolutiei politice. Reluarea opozitiei legate de amplasarea Catedralei Neamului, perceputa la nivel national ca o impotrivire fata de Biserica, acuzatia adresata premierului Frantei ca a venit sa-si ia tainul sau discursul despre plasarea orfanilor in familii de homosexuali sunt doar cateva din gafele monumentale care au determinat compromiterea, in ochii multor romani, a credibilitatii pe care o puteau reprezenta Basescu ºi Alianþa.
Abordand pe ultima suta de metri a campaniei electorale un discurs de factura peremista, Traian Basescu nu izbuteste altceva decat sa demonstreze ca si-ar dori procentele lui C.V. Tudor. In schimb, pierde categoric voturile cetatenilor care dezaproba tepele din fata Palatului Victoria si arestarile in direct la tv, si nu se amuza de glumite gen demnitari PSD fugind peste hotare si Adrian Nastase adus in fata noului zid de la Targoviste. Declarand ca PD nu va intra in nici o combinatie cu PSD si in nici o aliantã mai larga, preferand sa ramana in opozitie, Traian Basescu pare sa-si fi insusit perfect si aroganta lui CV Tudor, vorbind din nou fara sa gandeasca. Sau poate stie ceva ce noi nu stim inca!