Dupa cum se stie, imediat dupa intilnirea lui Marko Bela cu delegatia PSD+PUR, liderul UDMR a recomandat comunitatii maghiare si simpatizantilor formatiunii pe care o conduce sa il voteze in turul doi al prezidentialelor pe Adrian Nastase. Dincolo de aspectul ei concret, recomandarea lui Marko Bela are si un evident caracter simbolic, demonstrind ca UDMR si-a ales partenerul de guvernare. Liderul udemerist a mai precizat ca in acest mandat, formatiunea sa va contribui la o coalitie guvernamentala, ceea ce inseamna posturi in structurile executive, inclusiv la nivel de prefecti. Ceea ce se va intimpla la centru se va reflecta si la nivelul unitatilor descentralizate din judete, cum ar fi regiile locale sau institutiile de invatamint, sanatate si agricultura. Conform unei intelegeri, s-a convenit sa nu se vorbeasca de nume sau de structura guvernamentala pina dupa turul doi al alegerilor prezidentiale, singurul principiu enuntat la cererea lui Marko Bela si acceptat de Adrian Nastase a fost acela ca UDMR sa primeasca tot atit cit PUR.

Dupa negocierile de la inceputul saptaminii a devenit cit se poate de limpede ca sub nici o forma PSD nu va guverna si cu PRM. Mai intii, pentru ca UDMR n-ar fi de acord sa se implice intr-o colaborare guvernamentala cu Vadim Tudor si oamenii sai. In al doilea rind, PRM este cotata in continuare drept o formatiune extremista, ultimele aberatii sustinute de Vadim Tudor - boicotarea turului doi al prezidentialelor, apelul la presiunea strazilor etc. - fiind dovada revenirii "tribunuluiā€ la discursul otravit de odinioara. Pina una - alta, triunghiul puterii s-a sudat in jurul lui Adrian Nastase care a declarat, insa, ca desemnarea persoanei care va forma Cabinetul o va face noul presedinte ales, infirmind astfel zvonurile ca PSD ar putea forta nominalizarea in ultimele zile ale prezentei lui Ion Iliescu la Cotroceni.

In comparatie cu Uniunea Nationala PSD+PUR, marja strategiilor politice ale Aliantei D.A. sint mai limitate. Initial ea a facut publica intentia de a incerca o majoritate parlamentara nominalizind in acest sens UDMR si PUR, ca si cum PSD si PRM nici n-ar fi existat. Devenise evident ca intre Basescu si PSD nu mai pot exista punti de legatura, chiar daca unii membri ai PD aveau nostalgia revenirii in familia social - democratiei autentice. In aceste conditii, Aliantei D.A. nu i-a mai ramas decit concubinajul cu PRM si cu Vadim Tudor, ceea ce este echivalent cu un joc cu focul. si, in acelasi timp, o dovada de inconsecventa, daca avem in vedere declaratiile ostile pe care le formula, nu cu putin timp in urma, Traian Basescu, la adresa PRM si a lui Vadim Tudor.

Nu putem vorbi in acest moment despre o formula stabila de guvernare sau alta. Evident, in acest sens, multe depind de viitorul presedinte care poate determina regrupari spectaculoase. Iar cine va fi viitorul presedinte al Romaniei vom afla abia duminica seara. Un numar impresionant de intelectuali au lansat un apel pentru demnitatea functiei prezidentiale. El face indemnul ca cetatenii sa-si dea votul celui mai bun dintre candidati, in masura sa reprezinte Romania in Uniunea Europeana si in intreaga lume. Prin apelul lor, intelectualii romani se declara convinsi ca orice cetatean de bun simt va refuza sa-si dea votul celor care cred ca Romania poate fi condusa birjareste. Iar demnitatea functiei prezidentiale inseamna, de fapt, demnitatea natiunii romane.