Lupta electorala este departe de a se fi incheiat.Cine va guverna Romania dupa aceste alegeri, care vor fi aliantele care se vor contura in urma rezultatelor scrutinului de ieri. Acestea sunt intrebarile care asteapta raspuns in perioada urmatoare. La aceste intrebari incearca sa raspunda in aceste zile atit liderii partidelor clasate pe primele locuri in urma alegerilor de duminica, cit si analistii si comentatorii politici. Scorurile strinse obtinute de Uniunea UN PSD+PUR si Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD fac imposibila desemnarea unui guvern monocolor. In aceasta situatie, voturile obtinute transforma UDMR intr-un adevarat arbitru al guvernarii 2004- 2008. Astfel, UDMR poate intra intr-o alianta atit cu Alianta PNL-PD, cit si cu Uniunea UN PSD+PUR , mai ales ca liderii UDMR au transmis clar in timpul campaniei electorale ca sint gata sa-si asume rolul de aliat, indiferent de cine va cistiga alegerile. UDMR-ul ramine o forta politica esentiala pentru asigurarea majoritatii parlamentare. Dar, totul depinde de viitorul presedinte, de interesele si, mai ales, de orientarile sale politice. Cunoscatorii vietii politice romanesti sustin ca, spre deosebire de anul 2000, liderii UDMR ar putea fi interesati nu numai sa sprijine in Parlament guvernul, ci chiar sa participe la guvernare. UDMR devine, asadar, in urma rezultatelor partiale ale alegerilor, un pion decisiv pentru viitoarea guvernare. Candidatul UDMR la Presedintia Romaniei, Bela Marko, a declarat imediat dupa anuntarea estimarilor la inchiderea urnelor, ca Uniunea a primit oferte de colaborare atit din partea UN PSD+PUR, cit si din partea Aliantei D.A. PNL-PD. "Ambii poli politici au declarat ca pot concepe o colaborare sau o guvernare comuna cu UDMR. Ambele formule sint posibile, dar ar fi prematur ca, in acest moment, sa fac declaratii in acest sens”, a subliniat liderul UDMR. Consiliul Operativ al UDMR ar putea decide astazi asupra sprijinirii unui anume candidat in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, Marko Bela precizind doar ca "cel care se aliaza cu PRM nu va avea posibilitatea sa se alieze cu UDMR”.

Asadar, cartile se joaca in turul doi. Atit pentru viitorul presedinte, cit si pentru viitorul Guvern. Care poate fi format, cu sanse aproape egale, atit de Uniunea PSD+PUR, cit si de Alianta D.A. Candidatul UN PSD+PUR la functia de premier, Mircea Geoana, a declarat ieri ca Uniunea este gata sa inceapa negocierile in vederea formarii unei guvernari stabile si a unei majoritati confortabile reamintind de modelul adoptat in anul 2000 cind s-a negociat si apoi parafat o colaborare cu UDMR. El a precizat ca negocierile vor fi demarate doar dupa aflarea rezultatelor definitive si a aratat ca UN PSD+PUR nu intentioneaza sa contacteze PRM. si candidatul Aliantei D.A. la functia de premier, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat ieri ca Alianta se afla in discutii avansate cu UDMR. Totusi, dupa cum arata rezultatele provizorii, care ii dau UN PSD+PUR un avans de cinci procente in fata Aliantei D.A. , si avind in vedere ca in urma redistribuirii voturilor partidelor care nu au acces in Parlament, UN PSD+PUR ar mai putea obtine trei procente, partidul de guvernamint are prima sansa de a face o majoritate, ce-i drept nu foarte confortabila, aliindu-se cu UDMR si beneficiind de sprijinul celorlalte minoritati nationale. Pe de alta parte, daca UDMR va hotari sa faca o alianta cu PNL-PD beneficiind si de sprijinul celorlalte minoritati nationale, in cazul in care romanii nu vor mai vota peste doua saptamini pentru continuitate, UN PSD+PUR ar putea recurge in extremis la o intelegere cu PRM si ar putea bloca formarea noului Guvern. Dar aceasta varianta este foarte putin probabila, mai ales ca rezultatele provizorii ii dau candidatului UN PSD+PUR un avans de sapte procente. Totusi, pina cind va decide electoratul ce se va intimpla pe 12 decembrie, din aceasta ecuatie nu poate lipsi PRM.

Negocierile dintre cei doi poli politici cu UDMR si chiar decizia Consiliului Operativ al UDMR privind candidatul pe care il vor sustine in turul II ar putea fi aminate ca urmare a cererii Aliantei D.A. privind confruntarea listelor speciale care urmeaza sa fie depusa azi la BEC si care va intirzia definitivarea rezultatelor alegerilor. De altfel, pe linga negocierile intense care se poarta in aceste zile intre formatiunile politice amintite, partidele s-au acuzat reciproc atit in ziua alegerilor cit si ieri de fraudarea alegerilor si plimbarea in acest sens a votantilor proprii cu autobuzul, pentru a-si exercita de mai multe ori dreptul constitutional. Pina una alta, desi Alianta D.A a fost mai zgomotoasa in acuzatii nu exista probe in privinta unei fraudari masive in dauna acesteia asa cum a fost sustinuta chiar si aseara de Traian Basescu, in timp ce una dintre sesizarile UN PSD+PUR in aceasta privinta a fost confirmata si probata la Suceava, unde unul dintre candidatii Aliantei PNL-PD a votat nu mai putin de sapte ori. Mai putin auzita a fost vocea PRM care s-a folosit de gilceava dintre principalele formatiuni politice pentru a acuza o mare frauda electorala prin "votari multiple ale unor tineri excursionisti PSD si ai Aliantei PNL-PD”. Ori in absenta unor probe clare si excluzind cazul izolat de la Suceava sau alte similare, dar izolate, din alte localitati, concluzia nu poate fi numai una: politicienii nostri s-au impotmolit iar in balcanismul de pe Dimbovita si nu stiu sa piarda sau sa cistige la limita, cu demnitate. In final, electoratul va fi cel care va decide presedintele, iar UDMR cel care va arbitra de la centru meciul pentru formarea majoritatii parlamentare.