In mod paradoxal, recenta decizie a PD - anuntata luni, 29 ianuarie - de a merge separat in alegerile pentru Parlamentul European din (cel mai probabil) luna mai ar putea duce la o calmare a spiritelor in interiorul Aliantei. Oricum, capitalul material si simbolic al ADA era din ce in ce mai greu de gestionat in comun. Chiar daca in sondaje, deocamdata, Alianta sta foarte bine, devine din ce in ce mai greu sa explici cuiva (adica celor de la care vei astepta voturi peste cateva luni) ca, desi cele doua partide isi vor face campanie separata etc., toate merg bine. E ca si cum doi soti in prag de divort ar dori inca sa para o familie ferice.
Si totusi, acest anunt, o data facut si acceptat, pune capat unor luni intregi de speculatii care nu au folosit nimanui. PD era banuitor la adresa PNL, intrebandu-se daca liberalii vor semna alaturi de PSD pentru destituirea presedintelui Basescu. PNL era si el banuitor la adresa PD, intrebandu-se cand anume se va oficializa deplin alianta democratilor cu PLD. De acum incolo, toata lumea este libera sa faca tot ce vrea. Formal, o granita a fost trecuta si tot ce va urma dupa 29 ianuarie nu va mai semana cu ceea ce a fost inainte.
Teoretic, PD si PNL ar fi putut merge pe liste comune in alegerile europene. Chiar daca, dupa alegeri, oamenii fiecarui partid s-ar fi indreptat catre alta familie politica, din punct de vedere tehnic nimic nu impiedica doua (sau mai multe) partide sa intre pe liste comune in alegeri. Dar la fel de adevarat este ca, pana in mai, ar fi urmat discutii lungi despre proportia in care sa fie pusi pe liste oamenii fiecarui partid. PD a propus 3 la 1, apoi 2 la 1 in favoarea sa; de paritate, asa cum ii stiu eu pe democrati, nici nu putea fi vorba. De fapt, PD e constient ca are o ocazie rara: de a deveni, prin rezultatele sale, primul partid al tarii. Desigur, in interiorul partidului au fost voci care cereau inca mentinerea aliantei cu PNL; dar erau si voci care cereau o alianta deschisa cu PLD si chiar liste comune cu acesta din urma. Asa incat Boc si oamenii sai au ales, in cele din urma, calea de mijloc: sa-si testeze, adica, optimista stare de lucruri de care vorbesc sondajele.
In ceea ce priveste PNL, liberalii sunt liberi, acum, la orice miscare in raport cu PD si cu presedintele Basescu. Tot potrivit sondajelor, nou-aparutul PLD ia mai mult (la nivelul intentiilor de vot) de la PD decat de la PNL. Asa incat un examen la urne va fi binevenit: ramane de vazut, in fond, ce anume inseamna electorat liberal in Romania si la ce nivel se claseaza el.
Nu cred ca va fi o primavara bogata in parteneriate politice. E putin probabil ca PSD se va alia cu cineva pentru proba din mai - nu ar avea nici un interes. La fel, nici PNL nu va merge, sa zicem, alaturi de conservatori - s-ar putea ca pierderile sa fie mai mari decat castigurile.
Asa ca, vrem nu vrem, candidatura separata a tuturor partidelor noastre cu pretentii va face mai clara fotografia politica a tarii.