La 19 mai romanii sint chemati sa se prezinte la urne pentru a-si exprima parerea despre demiterea sefului suspendat al statului. Nu doresc sa ma refer la evenimentul in sine, ci la organizarea lui. Nu-mi amintesc cu prea multa placere de precedentele alegeri parlamentare si prezidentiale, cind cel putin la Galati organizarea a lasat serios de dorit, ca sa nu ma exprim altfel. Pe la ora 18.00 numeroase sectii de votare ramasesera fara tus si stampile de votare, insa, desi aceasta stare de fapt nu era insurmontabila, autoritatile locale si cele judetene de atunci au fost incapabile sa o rezolve. Rezultatul a fost un adevarat bombardament de telefoane venit din partea sefilor de sectii de votare la adresa Biroului Electoral Judetean, care nu a putut face nimic. Nu a putut face nimic pentru ca nu era nimeni in Prefectura sau Primarie care sa asigure minimum de suport logistic necesar intr-un proces atit de complex cum este cel electoral. Toata lumea plecase acasa, de parca autoritatile locale nu ar fi avut nici un fel de contributie la actiune. Si pregatirea sau mai bine zis nepregatirea sefilor de sectii de votare si adjunctilor acestora a contribuit la degringolada care se crease la un moment dat. In ciuda sesiunilor de instruire organizate de autoritati cu aceste persoane, o buna parte dintre ele nu a retinut mai nimic si pentru orice flecustet sarea pe telefon pentru a se informa de la BEJ despre ce si cum trebuie sa faca. Acest lucru a iesit extrem de clar in evidenta a doua zi dupa alegeri, cind la sediul Biroului Electoral Judetean s-au format cozi interminabile, multi dintre sefii de sectii fiind nevoiti sa reia procesul de numarare a voturilor sau sa dea explicatii despre modul in care au intocmit procesele verbale.

Sa speram ca testul referendumului care va avea loc in mai putin de o luna va fi lipsit de asemenea incidente penibile, iar autoritatile vor face o selectie mai riguroasa a candidatilor pentru conducerea sectiilor de votare.

Traiesc cu speranta ca principala stire dupa referendum, la Galati, va fi cea legata de rezultatul votului, si nu cea referitoare la modul jenant in care a avut loc organizarea actiunii.