Taxa pe valoarea adaugata, adica TVA-ul, a devenit motiv de disputa in cadrul Aliantei D.A. si chiar intre membrii aceluiasi partid. Ieri, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, declara presei ca partidul sau nu se gandeste la modificarea TVA. Asta, dupa ce un membru marcant al PNL, care mai este si ministru de Finante, Ionut Popescu, spunea presei ca taxa ar putea creste cu pana la trei procente, ajungand astfel la 22%. Opinia ministrului Finantelor a fost sustinuta recent si de presedintele Traian Basescu, care a afirmat ca „(...) majorarea TVA este inevitabila“. Pe de alta parte, tema majorarii TVA a fost abordata zilele trecute, intr-o emisiune televizata, si de liderul PD, Emil Boc. El considera ca o asemenea masura nu este justificata pentru ca loveste in categoriile sociale cele mai dezavantajate si ca mediul de afaceri ar fi descurajat.
Cel mai grav in aceasta problema nu este disputa in sine, ci faptul ca se vorbeste de o taxa care, o data majorata, aduce dupa ea o crestere in lant a tuturor preturilor din economie, fapt care va afecta puterea de cumparare a romanilor, si asa slabita de recentele scumpiri ale utilitatilor. Tot la fel de grava este si nonsalanta cu care autoritatile folosesc aceasta taxa, care va impovara cetatenii si firmele, pentru atragerea de capital politic si electoral pentru posibilele anticipate.
Da, capital politic! Pentru ca este inadmisibil sa fim luati de prosti si sa credem ca Ionut Popescu a vorbit de capul lui atunci cand a anuntat o posibila crestere a TVA la 22%, fara a se consulta cu partidul sau sau cu ceilalti membri ai Coalitiei. Daca totusi a comis-o fara stirea lor, acest lucru ne arata ca nu exista o strategie clara, scrisa si aprobata privind politica fiscala a Romaniei, iar aceasta politica se face dupa ureche. Sigur ca o analiza la rece a majorarii taxei pe valoarea adaugata ne poate conduce catre oportunitatea unei asemenea masuri. Asta si pentru ca mult-mediatizata cota unica de 16% nu a adus la buget incasarile scontate, dovedindu-se un esec fiscal al actualei guvernari. Atunci se pune firesc intrebarea: daca impozitul unic nu a dat roadele asteptate si se impune o colectare bugetara suplimentara care sa astupe pierderile din vistieria statului, iar aceasta suplimentare se poate face doar printr-un TVA de 22%, atunci de ce politicienii nostri nu au curajul s-o spuna direct, in fata, si cauta sa ne pacaleasca cu diverse declaratii mincinoase si de conjunctura? Cat vor sa mai ascunda incompetenta unora dintre ei care au bulversat economia si finantele in doar 7 luni? Cand se va introduce si o taxa pe non-valoarea adaugata de guvernanti?