O excursie in strainatate, cu propriul autoturism, face mai mult decat bine, dar te si intristeaza cand vezi cat de mici suntem fata de Europa in care ne mandrim, de ani buni, ca am intrat. Itinerariul a cuprins si doua tari care au fost, ca si Romania, comuniste, Ungaria si Cehia, dar care sunt cu mult inaintea noastra. Comparativ cu ele, timpul a stat pe loc pe taramurile noastre.
Ce poate fi mai placut pentru un sofer decat sa zburde pe autostrazi sau sa stea la semafor cel mult 2-3 minute? Iar acest lucru se intampla in Ungaria si Cehia, sora mai mare care s-a desprins din Cehoslovacia. Budapesta si Praga sunt doua capitale pline de turisti, ceea ce nu se poate compara cu prafuitul Bucuresti. Si nici nu e este greu de gasit motive. Cel mai clar este faptul ca ambele au un centru istoric care se poate vizita, asa cum se gasesc si in celelalte orase pe care le-am vizitat cu familia in aceasta vara, sase din Germania, printre care Koln, Dusseldorf si Munchen, si superba capitala a Austriei, Viena. Dar in Bucuresti ce sa vezi, oare, din centrul istoric, pierdut in negura intereselor, nu a timpului?!
Paienjenisul de autostrazi din Germania este de-a dreptul ametitor si va fi si mai electrizant in urmatorii ani, intrucat se lucreaza intens pentru marirea numarului de benzi. La fel de electrizant, dar in sens negativ, este si drumul parcurs prin Romania spre Nadlac, mai ales de la Sibiu in sus, unde pe fiecare sens de mers exista o banda, plus banda de urgenta, pe care se circula insa, astfel ca drumul se desfasoara, practic, pe o banda si jumatate. In plus, necesitatile fizice sunt o adevarata povara pe drumurile din Romania, de pe care lipsesc simplele parcari cu WC-uri. Daca ai vreo senzatie tare de care vrei sa scapi, la noi nu poti sa scapi decat la benzinarii, in schimb pe autostrazile civilizate te anunta chiar din timp cati kilometri mai sunt pana la urmatorul WC.
In plus, praful de la noi nu-l are nimeni, dovada ca am mers pe autostrazile altora chiar si pe ploaie fara ca pe masina sa se depuna clasicul noroi de la noi. Iar cand am ajuns acasa, ce-am vazut: scandal pe bucata de autostrada care mai ramane de construit pana la Constanta. Si astfel mi-am dat seama, desi nu mai aveam nici un dubiu, ca su