Peste cateva saptamani vom fi nevoiti sa ne prezentam din nou la urne si perspectivele sunt cat se poate de sumbre. Este suficient sa arunci o scurta privire pe afisele electorale, cu sau fara mustati, pentru a-ti da seama cat de lipsiti de idei sunt cei care ne cersesc votul. Avem pentru prima oara posibilitatea de a vota persoane si nu liste, dar acest lucru nu se va reflecta, din pacate, si in rezultatul scrutinului.

Spun acest lucru pentru ca nu vor triumfa cei care vor avea cel mai bun program sau cea mai buna campanie, ci cei care vor avea cei mai activa echipa care sa le mobilizeze sustinatorii la vot. Sincer, cred ca la aceste prime alegeri cu iz uninominal, pentru ca o parte a vechiului sistem de vot pe liste se mentine la centralizarea voturilor, pot iesi in fata si maturatorii. Atat timp cat vor avea oameni care sa convinga electorii ca sunt cei mai buni pentru a intra in Parlament, orice este posibil. In contextul unei participari extrem de scazute la urne, orice vot va conta.

Nu pot sa nu fac o scurta paralela la ce se intampla in America. In ziua in care apare acest material, americanii si-au desemnat deja presedintele si este de remarcat modul in care au facut-o. Cozi interminabile la sectiile de votare si voluntari cu cafea si ciocolata calda care sa ii convinga pe cei mai putini rabdatori sa ramana pentru a-si exprima prin vot convingerile politice.

Revenind pe plaiurile mioritice, constatam ca romanii sunt mituiti fie cu alimente sau o palinca la carciuma din sat, fie direct cu bani pentru a pune stampila pe un candidat. Atat de tare s-a impamantenit acest obicei, ca in mediul rural cel putin li se pare anormal sa faca altceva. Cum sa voteze asa, gratis? O alta anomalie existenta la noi sunt indecisii, care zilele astea constituie grosul electorilor care nu se prezinta la vot. Acest lucru se stie si de aceea nu prea vedem in programele candidatilor idei care sa-i priveasca. Se merge pe principiul "daca nu participa la vot, de ce sa ne intereseze ca ne injura din fata televizorului?". Desi rudimentar, acest mod de a privi lucrurile este in principiu corect.

Ce ne ramane deci? Pensionarii si locuitorii din mediul rural, cei mai consecventi participanti la vot. Si asa am aflat cine ne reprezinta in Parlament pentru urmatorii patru ani.