Contrar legii incalzirii globale, iarna a pus stapanire pe Romania. Zapada cade frumos si ne gandim cu inocenta la partidele de sanius din copilarie. Nu mai conta ca ne inghetau mainile, nasul, picioarele. Important era doar sa stam cat mai mult afara, sa ne bulgarim, sa ne tavalim si sa facem oameni de zapada. Era frig, dar ce mai conta, atata vreme cat sufletul ne era fierbinte. Ce copil se gandeste oare cu cat a crescut gigacaloria, ce recorduri o sa mai bata pretul petrolului, cat mai este metrul cub de lemne sau cel de gaz? Saint-Exuperry ne lasa sa credem ca toata viata suntem copii in suflet, ca bucuriile primilor ani le vor trai cu aceeasi intensitate si la 30 de ani, si la 40, si la 50 si la 60. Dar oare putem sa-i mai dam dreptate celui care l-a zugravit pe 'Micul Print'?
Ca si vremea, ne-am schimbat si noi, dar nu pe meteo putem da vina atunci cand nu mai stim sa mai gustam bucuriile copilariei. Evident, nivelul de trai este cel care ne-a schimbat optica si in frigul de afara ne ard lacrimile pe care le scapam atunci cand vedem atata nefericire. Incriminam mereu conducatorii, fara sa ne acuzam nicio clipa ca ei ne conduc pentru ca noi suntem cei care i-am pus acolo. Pe ei dam vina ca salariul minim e atat de mic, ca pensiile nu ajung nicio saptamana dupa ce sunt incasate, ca in Romania nu-s locuri de munca platite in asa fel incat romanii sa nu mai plece afara pentru a reusit sa iasa din mizerie.
'Sa traim bine', mesaj la fel de celebru precum 'Iarna nu-i ca vara', dar cand oare vom reusi intr-adevar sa traim bine? Cand vom intelege ca nu trebuie sa ne gandim ca vom fi 20 de milioane de castigatori la loto ori ca unchiul din America ne-o lasa fiecaruia dintre noi o mostenire babana ca sa traim bine? Va mai dura, cu siguranta, pana cand in Romania va creste nivelul de trai, cand nu va mai exista grija zilei de maine. De noi depinde ca sa-i vedem pe copiii nostri mereu cu zambetul pe buze. Si poate atunci, impacati cu ce am facut in viata, vom ajunge sa ne bucuram cu inocenta ca ninge si putem merge la sanius.