China se confrunta intr-o vara, pe vremea lui Mao, cu o invazie de vrabii care distrugeau culturile de orez. In intelepciunea lui, Mao cheama un savant sa gaseasca o solutie impotriva inamicului. Savantul nu se gandeste prea mult si-i spune: "Suntem multi si, daca fiecare chinez ucide o pasare, scapam de vrabii". Zis si facut. In anul urmator insa, recolta de orez era si mai afectata. Mao cheama un alt savant si-i cere explicatii. "Vrabiile isi aveau rostul lor. Mancau si orez, dar si omizi sau alte ganganii care ne strica acum holdele", ii spune savantul. Mao da pe loc ordin sa fie impuscat primul savant.
Exista un echilibru in toate. Orice interventie a omului trebuie facuta nu inainte de a calcula consecintele. Lucru de care, se pare, presedintele Traian Basescu nu vrea sa tina cont. Tavalugul iscat de atacurile lansate de el in stanga si-n dreapta nu mai poate fi oprit. Poate si pentru ca avem o clasa politica facuta dupa chipul si asemanarea presedintelui, care nu iarta si actioneaza dupa principiul "dinte pentru dinte". Incercarea premierului, prin apelul la armistitiu temporar, pare din aceasta perspectiva o initiativa rationala. Premierul a punctat astfel si a crescut in ochii opiniei publice. El le-a dat ocazia si social-democratilor sa opreasca un demers cu sanse de izbanda indoielnice si sa iasa onorabil dintr-un joc murdar.
Echilibrul este insa serios zdruncinat. Astfel ca liderul social-democratilor, Mircea Geoana, a respins diplomatic apelul premierului, lasand totusi sa se inte-leaga ca partidul sau lasa usa des-chisa pentru un armistitiu incheiat in anumite conditii. Geoana a punctat si el, comportandu-se ca un adevarat lider al Opozitiei. Singurul care a pierdut la puncte este presedintele, cu toata sustinerea pe care o are din partea intelectualilor. Sustinere de care nu s-a bucurat atat de explicit Ion Iliescu, desi avea si el destui simpatizanti printre intelectuali.
Basescu este acum in corzi. Adversarii sai, care s-au inmultit ingrijorator, ii mai dau o lovitura. Legislativul il cheama la ordine si il someaza sa revina public asupra afirmatiilor privind Parlamentul Romaniei, care ar da legi pentru infractori. Presedintele se afla acum in situatie delicata, aproape jenanta. Chiar daca este manat de bune intentii, presedintele nu si-a calculat bine pasii. Nici nu a prevazut toate consecintele.