Desi nu ne place cA¢tusi de putin sa o recunoastem, una dintre problemele reale ale RomA¢niei, pentru care vom avea parte mai mereu de un stegulet rosu, este lipsa bunului-simt sau, mai pe sleau, mitocania care se manifesta la tot pasul.
Din pacate, focare ale acestei adevarate epidemii nationale se gasesc la tot pasul, la toate nivelurile si pe tot teritoriul tarii. Faptul ca un sondaj international privitor la gradul de politete al locuitorilor situeaza Capitala pe penultimul loc intre 35 de orase din lume spune foarte mult. Cu siguranta au existat a€žromA¢ni verzia€œ care au vazut in aceasta clasare mai mult decA¢t modesta o a€žmasinatiune ticaloasaa€œ a prestigioasei reviste a€žReadera€™s Digesta€œ, care a organizat respectivul test. Foarte multi dintre noi nu au avut cum sa nu recunoasca insa faptul ca locul codas este, din nefericire, meritat pe deplin. Probabil ca, daca nesimtirea ar provoca dureri posesorului, am auzi la tot pasul numai plA¢nsete, venite din toate partile.
De la a€žjmecheriia€œ pe patru roti, care ocolesc coloana de automobile care sta la stop, pentru a se aseza cu un zA¢mbet triumfator in frunte, si pA¢na la ragetele casetofoanelor, care nu se sfiesc sa sfA¢sie linistea noptii cu ultimele manele (si nu numai), totul miroase a mA¢rlanie crasa. Exemple de acest gen se intA¢lnesc, fara nici un soi de exagerare, la tot pasul, de la transportul in comun si pA¢na la obiceiul de a arunca pe jos, eventual de la balcon, toate resturile mai mult sau mai putin menajere.
Mai grav este ca nesimtirea de care vorbim poate aduce atingere si unor domenii ale economiei care ar fi putut sa contribuie la propasirea RomA¢niei, turismul fiind cel pe care foarte multi l-au vazut ca fiind a€žsalvatorula€œ aducator de valuta si de prestigiu. Ce te faci atunci cA¢nd, asa cum am vazut cu ochii mei, anul trecut, un a€žgrup statuara€œ, compus dintr-o sticla goala, un pachet de seminte si unul de prezervative, nu a fost inlaturat de pe o alee, situata intre cA¢teva hoteluri de lux din Mamaia, timp de o saptamA¢na?
Cel mai usor este sa dai vina pe Guvern, care nu ia cele mai potrivite masuri pentru propasirea turismului romA¢nesc. Probabil ca trebuia sa vina Corpul de Control al Premierului sa ridice mizeriile lasate de unii pe care nesimtirea nu i-a durut cA¢tusi de putin. O nesimtire, ca un blestem, care asaza deasupra noastra un imens stegulet rosu, de care este foarte greu sa scapam.