Coalitia se hitina din ce in ce mai zgomotos. PSD sta dupa colt si asteapta. Deocamdata e prea slabit dupa trecerea in opozitie, dupa congres, dupa toate scandalurile cu Iliescu. ADA ramine cea mai populara… PSD nu este perceput ca o alternativa la guvernare si sta undeva sub 30%. Sondajele arata ca ADA se mentine la un confortabil 50%, si asta nu e putin. ADA "cistiga" alegerile in toamna cu 37%. Dupa sase luni de guvernare, buna, proasta, si-a adaugat la zestre 13 puncte. Sigur, una e votul, altceva un sondaj. Dar ideea alegerilor inainte de termen incepe iar sa zgindare mintile unora. Emil Boc si-a avertizat colegii de coalitie: "Ori guvernam impreuna, ori mergem la anticipate". Nici mai mult, nici mai putin. Boc imprumuta de la patronul sau, acum locatar fericit al Cotrocenilor, stilul politic care i-a adus succes. Sa pui presiune pe ceilalti, sa nu ii lasi sa stea linistiti - nu cumva sa mucegaiasca - sa ataci ca un buldog. Tema de data asta e pozitia lui Adrian Nastase, de presedinte al Camerei Deputatilor. Nici Nicolae Vacaroiu nu se simte prea bine si e gata-gata sa pice din postul lui de al doilea om in stat. Nici UDMR, nici angajatii lui Voiculescu nu sint insa prea entuziasti cu ideea inlocuirii celor doi pesedisti din fruntea celor doua Camere. Si in acelasi timp se arata agasati de "dictatul" pe care il exercita ADA.

In plus -pentru ca atmosfera sa fie incinsa de tot -, miercuri, guvernul si-a asumat raspunderea pe un pachet de legi foarte voluminos, care tinteste la doua capete: proprietatea si justitia. Doua puncte slabe, pe care UE le cere intarite. Ce se va intimpla la vot e greu de calculat. PSD a contraatacat cu o motiune. Suspans. Sa vedem ce dracu' iese de aici. Si chestiunea nu e Puterea vs. Opozitie. E ceva mai complicat. Cum va vota chiar PSD? Va vota contra, riscind sa darime guvernul si sa facem un pas spre alegeri anticipate? PSD nu vrea alegeri anticipate pentru ca este inca slabit. Asteapta sa mai cada ADA in sondaje, sa se erodeze guvernul. Asta inseamna ca undeva, la toamna viitoare, ar fi pregatit, adica in 2006. Alt actor al acestui vot este PD. PD vrea alegeri anticipate, la ghiontii dati de Basescu… Si are interes sa se faca repede. Basescu e grabit si entuziasmat de idee. Ce va face PC (ex-PUR)? Are destule probleme cu partenerii, mai ales cu Basescu&PD… Sigur, Basescu joaca tare, ca un pocherist cu experienta, increzator in steaua lui. Fortind nota, cere capitulare fara conditii. Dar PC, daca se ajunge la alegeri anticipate, nu intra in parlament. Voiculescu stie asta. In acest week-end a spus ca nu crede ca se va alia cu ADA… Adica, sa traducem, ADA nu va accepta pe listele sale candidatii PC. Ca efect, PC respinge ideea sa mergem la urne inainte de 2008.

Nici in interiorul ADA lucrurile nu merg unse. PNL pierde teren. Guvernul, inevitabil, se erodeaza mai repede decit presedintia. Pozitia lui Basescu, care isi joaca abia in 2009 postul, isi face efectul. El pare inca in campanie electorala, bruftuluieste partenerii de coalitie, pe care ii considera niste marinari pe vasul unde este comandant. Cind are o problema si matrozii nu se supun ordinelor sale, trage o conferinta de presa, da un interviu, se adreseaza poporului… Cum e o vedeta mediatica, inca de cind era primar, capul de berbece anti-Nastase, reuseste sa dea temele politice ale saptaminii. Tariceanu pare cam inghesuit de metoda asta. Il deranjeaza aparitiile publice ale lui Basescu, peste capul lui. Cine are puterea e marea problema. Basescu nu suporta sa o imparta cu nimeni. Dar Constitutia nu prea il lasa sa decida in multe privinte. Basescu o simte ca pe o lesa prea scurta care il impiedica sa isi zareasca steaua. Ce va iesi de aici?