In scandalul biletului trimis de premier presedintelui, multi politicieni, dar si destui ziaristi, trec cu vederea esentialul si aduc in discutie doar detaliile. Calin Popescu Tariceanu i-a cerut olograf lui Traian Basescu in urma cu aproape doi ani sa-l ajute pe omul de afaceri liberal Dinu Patriciu, punandu-i o vorba buna la Parchet. In orice tara democratica o dezvaluire de acest fel ar fi dus fie la demisia de onoare a premierului, fie la demiterea guvernului. In Romania insa, grupurile de interese politice si economice care graviteaza in jurul lui Tariceanu si Patriciu riposteaza cu armele propagandei si incearca sa demonstreze ca presedintele ar fi cel vinovat.
Tirul celor mai multe televiziuni si cotidiene nationale este indreptat astfel asupra lui Traian Basescu, in vreme ce Calin Popescu Tariceanu este protejat fara jena. Aranjamentul este simplu, de cate ori protectorii politici ai marilor afaceristi au probleme, acestia sunt aparati prin trusturile de presa ale mogulilor care le patroneaza. Dinu Patriciu, principalul actionar al cotidianului Adevarul, Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact, detinator al posturilor de televiziune Antena 1, Antena 3 si al cotidianului Jurnalul National, Sorin Ovidiu Vintu, patronul Cotidianului si al canalului Realitatea TV, s-au aliat ca si in alte dati de partea premierului.
Calin Popescu Tariceanu a defilat mereu cu Dinu Patriciu si nu a ezitat sa dea telefoane la procurorul general sau sa vorbeasca de la tribuna parlamentului in favoarea amicului sau politic, cand acesta era cercetat de procurori. Primul-ministru nu a reusit de fapt sa se distanteze de prietenul sau si sa se poarte ca un sef de guvern si nu ca un subaltern al marelui petrolist. Cand Traian Basescu a spus ca "mafia a ajuns pe masa guvernului", presedintele s-a referit nu doar la relatiile nefiresti dintre cei doi, ci si la avantajele de care se pare ca au beneficiat si fimele conservatorului Dan Voiculescu, care cumparau energie ieftina de la stat si o revindeau la preturi mari unor companii cu capital majoritar de stat. Lucrurile sunt mult mai complicate, fiindca legaturile dintre afaceristii cu interese in zona energetica, dar care detin influente trusturi de presa, si politicieni, de diverse culori, se tes in panze nevazute pe dedesubt, iar Traian Basescu a vrut sa faca praf aceasta retea mafiotizata sustinuta chiar de seful guvernului.
Exercitiul pe care il continua Calin Popescu Tariceanu a fost practicat in anii anteriori de cabinetul Adrian Nastase, despre care fostul presedinte Ion Iliescu spunea in cuvinte mai blande ca promoveaza "capitalistii de cumetrie". Spre deosebire de Iliescu, actualul presedinte s-a luat la tranta cu acesti capitalisti mafiotizati, dar tranta nu este dreapta fiindca Traian Basescu foloseste instrumentele statului de drept, in vreme ce adversarii sai pun la lucru un intreg sistem corupt in care au fost atrasi politicieni de rang inalt, afaceristi dubiosi, fosti si actuali lucratori din servicii si chiar ziaristi.