Daca vreti sa aveti parte de liniste, votati cum va spunem noi! Acesta este mai nou indemnul folosit de unii candidati in aceasta campanie electorala. Argumentul este urmatorul: daca o sa alegeti un parlamentar de alta culoare decat primarul sau primarii din colegiul respectiv, acolo va exista un "potential" de conflict. Ideea, mai pe romaneste, este cam asa: daca alegi un parlamentar PD-L pe la Focsani, sau Vaslui, unde este fieful PSD, sau unul democrat, pesedist sau conservator in zonele dominate de liberali, vor exista in urmatorii patru ani scandaluri permanente.
Aceasta gaselnita ascunde, in realitate, incapacitatea unor candidati de a se impune in fata electoratului prin fortele si argumentele proprii. Amenintarea cu posibile scandaluri este posibil sa prinda oarecum la electoratul scarbit de certurile permanente dintre Basescu si Tariceanu.
Un aspect ramane neclar! De ce trebuie sa existe scandaluri!? Autoritatea locala se ocupa, sau asa ar trebui, de administrarea localitatii sau judetului, iar parlamentarul, indiferent de culoarea lui politica, reprezinta interesele cetatenilor din colegiul sau, la nivel national. Parlamentarul vine sa completeze activitatea autoritatilor locale, prin implicarea lui in solutionarea aspectelor care depasesc competentele primarului sau presedintelui de consiliu judetean.
Apoi, toti politicienii sustin ca prin scrutinul uninominal se responsabilizeaza parlamentarii care, astfel alesi, sunt in contact mai direct cu alegatorii. Se mizeaza pe faptul ca senatorii sau deputatii au tot interesul sa aiba o prestatie pe care sa o resimta alegatorul in sens benefic. Pai, daca asa stau lucrurile, eventualitatea scandalului apare ca una de neluat in seama. Asta este valabil intr-o situatie normala, fireasca. Dar, daca se urmareste doar umplerea unor buzunare si continuarea unei politici de dezinteres fata de cetatean, atunci, da, este foarte posibil sa asistam in continuare la certuri legate de impartirea ciolanului dezosat! Om trai si om vedea!...