In orasul nostru se construieste si se darima haotic. Mai mult decit atit, cei mai multi pun carul inaintea boilor. Mai intii se apuca de construit, apoi cauta sa primeasca aprobarile necesare, dupa ce intregul imobil este ridicat. Exista un risc pe care oamenii si-l asuma facind acest lucru si nu inteleg de ce. Cineva spunea ca din cauza birocratiei o autorizatie de construire poate dura pina intr-un an, in vreme ce in alte localitati din judet se elibereaza in cel mult doua saptamini. Acesta este motivul pentru care cei care construiesc prefera o amenda in loc sa astepte luni intregi pentru a obtine documentele necesare. Ar fi si asta o explicatie, dar ce te faci cu cei care construiesc si darima tot ce se poate darima in locuintele lor? Si toate astea se fac fara un proiect, fara aprobarea autoritatilor in ideea ca "sint stapin in casa mea si fac ce vreau".

Un proiect aprobat de un specialist iti aduce macar siguranta ca blocul in care locuiesti nu se va prabusi. Spre exemplu, intr-un bloc de patru etaje, daca in fiecare apartament se face o astfel de modificare, la un cutremur sau la o tasare rezistenta imobilului este... la pamint. Un proiect a ceea ce vrei sa faci in apartamentul tau si stampila unui expert atesta ca ceea ce faci nu te va afecta si nici nu-i va lovi pe ceilalti. Pentru ca pina la urma, in cazul in care se darima blocul in care locuiesc, de ce trebuie sa sufar eu? Ce vina am eu, care sint de buna credinta si nu am incalcat nici o norma sociala sau legislativa, ca ceilalti au facut modificari dupa ureche?

In urma materialului scris in urma cu citeva zile, legat de acest subiect, am primit pe forum zeci de plingeri, toate legate de aceste modificari care se fac fara nici o logica. De pe forum am aflat ca in toate cartierele se intimpla acest fenomen. Cei de la Inspectia in Constructii au demarat o serie de verificari, care insa nu s-au lasat cu amenzi pentru ca tot ce s-a facut in urma cu doi ani nu mai poate fi amendat.

Exista o limita data de bunul simt, dar mai ales de instinctul de conservare, care, spre uimirea mea, nu mai functioneaza. Daca nu pentru vecinul tau, macar pentru siguranta ta ar trebui sa nu faci anumite lucruri. Daca noi nu avem grija de siguranta noastra, atunci nimeni nu o va face.