Ultimele aparitii la rampa ale omului de afaceri Ion Tiriac nu fac decat sa sporeasca sentimentul ca asistam la un spectacol pe cat de grotesc pe atat de tragic.
Omul care a fost pentru foarte multi dintre noi un etalon al verticalitatii, modelul romanului care a reusit sa castige bani multi din afaceri cinstite, pare a trece acum prin cea mai neagra pasa a vietii sale. Cu siguranta, multi dintre cei care au urmarit conferinta de presa prin care ii dadea in judecata, in numele fiului sau, pe procurorii care au instrumentat cazul “cocaina pentru VIP-uri“ au incercat un puternic sentiment de jena, daca nu chiar mila, asistand la zbaterea unui parinte, care este gata sa renunte la reputatia sa pentru a-si salva fiul de puscarie.
Unii s-or fi intrebat daca acesta este omul pe care foarte multi dintre noi il vedeam ca fiind cea mai indicata candidatura la o functie importanta in stat, daca nu chiar si pentru cea de presedinte. In locul omului falnic si sigur pe el cu care ne obisnuisem, am vazut un batran cumplit de amarat din cauza faptului ca fiul sau se afla in situatia de a fi pedepsit pentru incalcari ale legii, despre care primul procuror al tarii afirma ca exista dovezi irefutabile.
Daca amaraciunea este de inteles, la fel ca si dorinta de a-si ajuta baiatul, mijloacele pe care le-a ales nu sunt dintre cele mai stimabile. Din atitudinea fostului mare tenisman ies la suprafata aburi cu iz clar de intimidare. Un limbaj cu care domnul Tiriac nu ne obisnuise si care, oricate circumstante atenuante i-ar aduce situatia in care se afla, nu sunt in masura sa-i faca cinste.
Din pacate pentru domnia sa, dar si pentru noi, am fost martori la prabusirea unui mit. Omul care declara acum cateva luni la un post de televiziune ca este “atat de amarat de nu-si mai vede lungul nasului“ a reusit, fara sa-si doreasca asta, sa spulbere ceea ce mai ramasese din modelul plin de calitati morale cu care il investisem. Dupa ce a acuzat in dreapta si in stanga, dupa ce ne-a spus ca a facut investigatii din “Peninsula Iberica pana in Ucraina“ pentru a afla, probabil, de ce fiul sau a cazut in pacatul in care cad foarte multi copii de bani gata, Ion Tiriac isi inchipuie probabil ca a obtinut o mare victorie. Daca este asa, se insala amarnic. A fost vorba despre o amara infrangere a sa si mai ales a noastra, a celor care am mai pierdut un idol.