Revolutia romana din decembrie 1989 s-a desfasurat in direct la televizor. Pentru prima oara in lume. Experimentul a fost un adevarat succes si a fost "implementat" la nivel national, astfel incat nimic din ceea ce se intampla sa nu se piarda in neant, ci doar in eter, sau in "air", cum zice englezul. Gura lumii la nivel institutionalizat.
Formula a fost perfectionata in timp si extinsa. Asa se face ca si actul juridic se desfasoara in direct la televizor. Din acest punct de vedere, transmiterea inregistrarii intalnirii dintre ministrul in functie al Agriculturii, Decebal Traian Remes, si un fost ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, nu trebuie sa ne surprinda. Ceea ce surprinde este faptul ca transmiterea imaginilor cu pricina a fost facuta de televiziunea publica, pentru a vedea tot poporul adica. Momentul difuzarii peliculei a fost unul de impact, la o ora de audienta maxima. In acest fel, dusmanul poporului a fost demascat.
Divulgarea publica a probelor dintr-un dosar face parte dintr-un scenariu meschin. Actul in sine nu poate avea decat un singur efect: desfiintarea Justitiei. In timp ce in alte parti mai luminate ale lumii presa este obligata sa fie pasiva in timpul desfasurarii actului juridic, la noi e pe dos. In aceasta situatie, este evident ca tribunalele trebuie desfiintate, si pentru a degreva bugetul statului de o cheltuiala care se dovedeste a fi inutila.
Modul in care s-au desfasurat lucrurile in legatura cu Decebal Traian Remes aminteste de celebrul caz al biletelului invocat de o Mata Hari in varianta romaneasca - Elena Udrea. Ceea ce ne poate sugera ca scenariul si regia apartin aceluiasi om. Care insa nu da dovada de prea multa ingeniozitate de vreme ce se repeta.
Executia publica inainte de judecata nu este un semn bun. Lasam la o parte faptul ca ne intoarce in vremurile Inchizitiei, de care noi, romanii, nu am avut parte. Totusi, parca nu ar trebui musai sa trecem prin aceasta experienta, care s-a si dovedit a fi monstruoasa. Si atunci, la ce bun? Doar pentru "pohta" ce-o "pohteste" cineva? O fi Decebal Traian Remes patat, dar modul in care este pus la zid nu are nicio legatura cu Revolutia romana si executia lui Ceausescu. Acel moment trebuia sa fie exceptia si nu sa devina regula. Altfel, cum spuneam, tribunalele ar trebui desfiintate.