A disparut o oaza de lumina. A plecat dintre noi ingerul pazitor al lumii. Ne-a parasit atletul Domnului, atletul lui Christos, atletul crestinatatii. Am ramas fara capitanul de echipa al lumii. S-a stins lumina lumii. Sint citeva din gindurile, cuvintele si titlurile cele mai sugestive ocazionate de trecerea in nefiinta si in eternitate a Sfintului Parinte, Papa Ioan Paul al II-lea, dupa 26 de ani de pontificat.

A fost cel mai mare, mai cunoscut si mai influent papa al tuturor timpurilor. A fost cel mai umblat papa al tuturor timpurilor, vizitind in timpul pontificatului sau in jur de 120 tari din lumea intreaga. A fost papa cu originile cele mai modeste (originar dintr-un orasel polonez din apropierea Cracoviei). A fost papa cel mai cultivat, un adevarat literat si filozof. A fost nu numai un mare spirit, ci si un spirit bun. A fost un papa sportiv, deschis spre tineret, spre muzica si arta moderna. A fost un campion al drepturilor omului. A fost un misionar al pacii si justitiei sociale.

A fost primul papa provenit dintr-o tara comunista si de origine slava (Polonia). A fost primul papa care s-a rugat intr-o sinagoga. A fost primul papa care s-a rugat intr-o moschee. A fost primul papa care a vizitat Cuba comunista si s-a intilnit cu Fidel Castro, care, profund impresionat, dupa vizita sa le-a permis cubanezilor sa sarbatoreasca iar Craciunul si Pastele. A fost primul papa care a vizitat o tara ortodoxa, si aceea a fost Romania, dupa marea schisma crestina de la 1056.

A cerut iertare evreilor, negrilor, amerindienilor si celorlalti crestini pentru suferintele provocate de excesele Bisericii Catolice, incepind cu Inchizitia. L-a vizitat in inchisoare si l-a iertat pe turcul Ali Agca care a vrut sa-l ucida la comanda KGB-ului. A criticat interventia NATO impotriva Serbiei in 1999, condamnind vehement bombardarea acestei tari inclusiv de sfintele sarbatori de Paste. S-a impotrivit si a criticat razboiul declansat de SUA si aliatii sai impotriva Irakului in 2003. A militat permanent si intens pentru stingerea focarului de conflicte din Orientul Mijlociu.A avut un rol crucial in caderea comunismului in Europa, fiind considerat pe buna dreptate groparul comunismului ateist si totalitar. A criticat insa si capitalismul neoliberal, care proslaveste primatul legilor pietei, consumismul si hedonismul. A avertizat cetatenii popoarelor care s-au lepadat de comunism sa nu devina din robi ai ideologiei robi ai banului.

A facut aceasta in cunostiinta de cauza pentru ca a cunoscut personal vicisitudinile capitalismului imperialist interbelic, nazismului si comunismului. A contribuit substantial la reunificarea Europei sub semnele umanismului, demnitatii si solidaritatii. Marele sau vis a fost reunificarea bisericilor crestine, a lumii crestine, in aceste vremuri de rascruce ale istoriei. Chiar daca nu l-a implinit, visul sau ramine o misiune sfinta pentru crestinii de pretutindeni.

Pentru toate acestea si unele ce au sa vie, Papa Ioan Paul al II-lea va ramine in Pantheonul istoriei drept cea mai mare si benefica personalitate a ultimului secol.

P.S. Sfintul parinte a stimat si iubit Romania, pe care a denumit-o "urmasa a Romei” si "Gradina Maicii Domnului”.