Titlul reprezinta, de fapt, mesajul pe care unii consilieri ai opozitiei municipalitatii se pare ca l-au primit duminica in legatura cu proiectul de buget. Neoficial, unii dintre ei au recunoscut ca au fost sunati si li s-a spus acest lucru. Oficial, si-au schimbat tare brusc opinia fata de proiectul primarului liberal, pe care l-au contestat serios zile la rind, pentru ca li s-ar mai fi acceptat din amendamente. Care amendamente le-au fost acceptate nici ei nu prea le stiu, pentru ca, de fapt, nu prea exista.
In realitate probabil ca s-a intimplat ca si in alte cazuri asemanatoare. Banuiesc ca s-au intilnit sefii de pe la partide, care in buna parte conduc si autoritati judetene sau locale, au facut o negociere si-au dat-o la pace. Intersectii semaforizate, supraveghere electronica in piete si scoli si alte chestii despre care s-a tot trimbitat ca se fac "in interesul cetateanului " au fost lasate balta. Adica s-au certat vreo citeva saptamini de ochii alegatorilor, sa arate cit de interesati, marcati, afectati sint ei de problemele cetatenilor, l-au speriat pe primar ca-i strica bugetul, dupa care ma gindesc ca tot cu el au negociat si au obtinut ceva chestii pentru ei sau partid. Ca sa rezumam, invocind "interesul cetateanului ", au obtinut pina la urma avantaje politice. Care sint ele vom afla probabil in citeva saptamini.
Imi amintesc ca acum vreun an, consilierii judeteni ai Aliantei au tot amenintat ca nu stiu ce-i fac presedintelelui CJ Constantin Contac, au facut public chestia asta, iar la sedinta nu au mai votat nici macar ei ce isi propusesera. Au cam dat in bilbiiala cind au fost intrebati de ce nu si-au mai sustinut propria initiativa. Nu la foarte mult timp dupa sedinta s-a facut concurs pentru postul de director la Apa Grup, care pina atunci era condusa de un PSD-ist si a fost cistigat de un consilier de la conservatori, colegii de guvernare ai Aliantei. Si asa am cam priceput despre ce a fost vorba.
Date fiind aceste intimplari, poate nu ar fi de neglijat varianta votului prin corespondenta exercitat direct de sefii de la partid, daca tot ei decid uneori cum se voteaza. Ii scutesc pe consilieri de venitul la sedinte si de gasirea a tot felul de scuze pentru schimbarea brusca a atitudinii, nu mai cheltuie bani cu datul de telefoane pentru anunturi de genul "s-a dat drumu la vot ", se fac economii cu indemnizatiile consilierilor-papusari.
Ar ramine nerezolvate problemele cetatenilor, adica "interesul cetateanului " tot invocat de politicieni, dar probabil ca nu pentru asta i-am trimis prin consiliile judetene si locale.