Asta e concluzia unui studiu facut de Comisia Europeana in vreo 73 de tari. Romania ocupa penultimul loc, devansind doar Turcia, iar expertii Comisiei Europene spun ca 83% din firmele romanesti nu sint absolut deloc inovative, asa s-a facut clasamentul, ceea ce va insemna pentru noi o povara in plus la integrarea in UE.
Pina la a citi explicatia studiului, am gasit cumva frustrant clasamentul asta, gindindu-ma ca romanii numai inventivi nu pot fi numiti, insasi supravietuirea in tara asta necesita un oarecare talent, chiar si pentru politicienii care "s-au rezolvat " cum ar veni, uitati-va ce zile grele are Adrian Nastase cu averea lui.
Celebri in toata lumea prin tunurile date sau prin gasirea de modalitati de a ocoli legea, de a face diverse smecherii, de a trai bine cind teoretic ar trebui sa fie decedati, numai inventivi nu pot fi numiti romanii. Insa, intr-adevar inventivitatea asta e tipic romaneasca, e mai mult smecherie, capacitatea de a te descurca cind legal nu se poate. A fi inovativ nu inseamna sa dai gaura intr-o fisa, sa o legi cu ata si sa vorbesti gratis la telefon. Nu intimplator in urma noastra este doar Turcia, tara unde mai e un pic si bacsisul va trebui legalizat.
Iar ca firmele sa fie inovative, trebuie sa nu functioneze intr-un mediu economic ostil. Patroni sint tot oameni ca noi, care nu mai au timp de inovatii, sint turbati de cap cu controale si trebuie sa inoveze o metoda prin care sa isi dea seama cit vrea spaga ala care a venit in control, citi bani trebuie sa cotizeze la partide ca sa prinda o lucrare, doua dupa alegeri si tot asa. Sint inovativi oamenii, insa in alte domenii, pentru ca altfel nu se poate. Degeaba faci cine stie ce produs, il scoti pe piata si nu iti plateste nimeni. Nu ai ce sa le faci, asa e legea romaneasca, ajuta teparii, asa ca poti fi inventiv pina nu mai poti, cind cel mai mare inamic al intreprinzatorului e statul, nu poti face mare lucru.
Asta mai trebuie sa priceapa oamenii de la Comisia Europeana saracii, ca a fi inovativ in afaceri in Romania inseamna cu totul altceva decit in Suedia sau Elvetia, tarile care sint pe primul loc in clasamentul respectiv. In Romania esti prea ocupat cu impozitele, cu banii care nu vin, cu forta de munca lipsa. Si atunci normal ca oamenii inoveaza unde pot, aranjeaza ce pot, platesc unde trebuie si cistiga si ei un ban, dau tunuri, fura si dupa aia inventeaza matusi si mosteniri.
Tot politicul face legea si aici, e normal ca in Romania sa controleze tot, nu ai voie sa te imbogatesti decit cu dezlegare de la partid si, mai ales, daca platesti pretul corect.