Masina propagandistica a Puterii functioneaza din ce in ce mai bine cand vine vorba despre pasii facuti in lupta anticoruptie. Pe la Parchet si DNA sunt plimbati saptamanal Dinu Patriciu si Dan Ioan Popescu, iar mai nou vor fi invitati pe acolo si Adrian Nastase, si vicepremierul Gheorghe Copos (George pentru presa si apropiati, ca Gheorghe suna prea taraneste). Sa nu-i uitam insa nici pe Ion Iliescu - pentru mineriada din 1990 -, pe Calin Popescu-Tariceanu - pentru tranzactiile cu actiuni Petromidia - si pe presedintele Traian Basescu, care ramane in continuare inculpat in dosarul "Flota".
In acest moment, oamenii aflati la varful puterii politice (Presedintie, Guvern si Parlament) sunt cercetati pentru fapte de natura penala. Altfel spus, Romania este condusa de oameni banuiti ca au comis infractiuni grave. Ca sa intareasca acest fapt, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a confirmat marti ca in iunie 2005 a fost convocata de catre premierul Tariceanu la sediul Guvernului pentru o intalnire cu omul de afaceri liberal Dinu Patriciu, impotriva caruia tocmai incepuse urmarirea penala in dosarul Petromidia. In ce tara din lume ministrul Justitiei se intalneste cu un mare om de afaceri cercetat penal? Sau in ce tara o astfel de intalnire este intermediata de seful Guvernului? In Romania, fireste, unde in perceptia publica a intra in politica echivaleaza cu a face bani foarte usor din acte de coruptie.
Experienta ne-a aratat ca toata aceasta agitatie nu va duce la caderea nici unui cap. Scopul politic este vizibil: acela de a le arata europenilor, inainte de Raportul de tara din aprilie, ca in plasa DNA au inceput sa pice si pesti mari. Cel mai probabil, in momentul votarii raportului, o parte dintre cei de mai sus se vor afla in continuare sub urmarire penala, iar dupa ce trecem acest hop apele se vor linisti.
De fapt, strict juridic vorbind, cum poti sa-l condamni pe Adrian Nastase pentru ca sotia lui, Dana, a primit o mostenire grasa de la tusa Tamara. Sau pe Copos ca a vandut Loteriei - cu acte in regula, cu impozite platite etc. - imobile la un pret de cateva ori mai mare decat cel al pietei. Ca sa nu mai spunem de premierul Tariceanu, care cu bani de o jumatate de paine a castigat la bursa 10.000 de euro, inspirat fiind de articolele din "Ziarul Financiar". Cum spuneam, juridic vorbind, nu se va intampla absolut nimic, riscul pentru toti cei mentionati fiind o eventuala trecere in planul secund al politicii.