Traian Basescu se simte tradat. Marti seara, la Palatul Cotroceni, a avut loc o sedinta tensionata a presedintelui cu sefii Serviciilor Secrete si ai comisiilor parlamentare SIE, SRI si de aparare, la care ar fi trebuit sa se discute despre infiintarea Comunitatii de Informatii.
Presa centrala a relatat despre starea de “nervozitate“ a presedintelui, care, desi chiar el ii invitase la Cotroceni, le-a spus celor prezenti ca nu merita sa discute subiectul cu ei deoarece sunt niste “tradatori ticalosi“. Presedintele a afirmat ca unul dintre parlamentarii Aliantei, membru intr-una dintre comisiile amintite, ar fi furnizat presei un document secret - in fapt o simpla ciorna, pe care se afla organigrama viitoarei Comunitati de Informatii. Basescu a scurtat brusc sedinta, spre stupoarea tuturor, dupa care aproape ca i-a dat afara.
Nervozitatea lui Basescu nu a plecat insa doar de la publicarea in presa a ciornei respective, despre care era gata-gata sa spuna ca a fost scapata in presa de un liberal, ci mai degraba din cauza fisurii aparute in Alianta. Liberalii s-au aratat deja impotriva propunerii ca seful statului sa conduca Comunitatea de Informatii, avansand ideea ca noua institutie sa fie subordonata Parlamentului si coordonata de primul- ministru. Singurul sprijin pe care il are Basescu in aceasta chestiune, daca mai trebuie precizat, vine de la fostul sau partid, PD.
In aceste conditii, ar fi pentru a doua oara cand presedintele impreuna cu PD s-ar afla in opozitie fatisa cu PNL, primul moment fiind desemnarea noilor conduceri la televiziunea si radioul public.
In ceea ce priveste Comunitatea de Informatii, pentru Traian Basescu problema controlului asupra Serviciilor de Informatii este o chestiune de viata si de moarte. Cine are informatia are puterea, dupa cum spune un celebru dicton, iar Basescu ar vrea-o toata, fara jumatati de masura. Osanalele ridicate de seful statului celor trei servicii care si-au adus contributia la eliberarea ziaristilor inseamna si dorinta lui de a se pune bine cu “structurile“ inainte de a le veni pe post de tatuc.
Cel mai probabil, problema nu va fi rezolvata pana la toamna, cand incepe o noua sesiune parlamentara. Asta doar daca Alianta rezista pana atunci nervilor presedintelui.