Galceava din Coalitie, focalizata mai nou pe modalitatea de a face schimbari de ministri - restructurare sau remaniere - a intrat, odata cu fortarea de catre PD a scoaterii din Guvern a lui Gheorghe Pogea si inlocuirea lui Gheorghe Dobre, la Transporturi, cu Radu Berceanu, intr-o noua etapa. O etapa care ar prevesti, conform celor mai multi dintre observatori, ruptura inevitabila dintre protagonistii Aliantei, chiar inainte de momentul 1 ianuarie 2007. Singurul care mai pare sa creada (sau, oricum, sa-si doreasca din rasputeri!) ca "momentul adevarului" va sa vina cat mai tarziu este premierul Tariceanu, afisand o atitudine impaciuitoare, daca nu greu de digerat, oricum starnitoare de tot mai multe ridicari de sprancene chiar si printre sustinatori.
Incercand, ca-ntr-o lupta asiatica, preluarea in propriul folos a ultimei lovituri administrate de PD prin retragerea celor doi ministri, domnul Tariceanu sustine senin ca faptul s-ar fi petrecut conform propriilor sale dorinte si in urma mai multor solicitari adresate partenerilor de Alianta in acest sens. Ca acestia din urma nu recunosc, faptul este usor de inteles: un luptator care si-a prins in corzi adversarul continua sa loveasca.
Se pare totusi ca la ultima intalnire PNL-PD premierul ar fi reusit, la randul sau, sa puncteze. E vorba, intre altele, de acceptarea de catre pedisti a numirii lui Vasile Blaga ca unic vicepremier ori a numirii lui Dan Voiculescu ca ocupant al portofoliului Industriilor, in locul lui ßeres. La capitolul "remiza" ar putea fi trecut Mihai Hardau, de la Invatamant, a carui demitere, ceruta grabnic de Tariceanu, ar fi fost amanata cu doua saptamani de Boc.
Galceava, oricum, continua si ea se pastreaza, in principal, in jurul termenilor de restructurare sau remaniere. Cuvantul "restructurare", zice domnul Tariceanu, este absolut nepotrivit inainte de Raportul de tara din toamna. Inlocuirile infaptuite deja sau propuse pentru viitorul apropiat tin, sustine primul-ministru, de remaniere.
Iata de ce, atat spre multumirea premierului, care se teme ca o eventuala restructurare ar slabi concentrarea guvernantilor asupra temelor integrarii, cat si spre satisfactia presedintelui PD, care crede ca simpla remaniere nu e de-ajuns, propunem ca schimbarile din Guvern sa se faca prin "restructiere"! Pentru ca importanta se dovedeste doar forma. Fondul - adica motivul real al acestor schimbari - pare sa conteze mai putin.