Un cititor ne scria vizavi de noile reguli pentru trecerea frontierei spre tarile Uniunii Europene, supuse discutiei publice de ministrul Vasile Blaga ca oricum nu prea conteaza regulile, cu niste euro la vama se rezolva orice. Probabil are dreptate, stim cu totii ce si cum e cu vamesii.
Oricare ar fi regulile inventate de autoritatile romane sau cele de aiurea, inventivitatea romanilor va gasi o modalitate sa le ignore sau ocoleasca. Trebuie sa tinem cont ca problemele sint de natura economica si, pina cind acestea nu se vor rezolva, romanii vor continua sa plece sa munceasca pe aiurea. Nici autoritatile nu stiu daca vor stringe prea tare chingile, pentru ca se vor pomeni cu o crestere masiva a somajului, ca acum cinci - sase ani, pe linga faptul ca un munte de euro nu vor mai ajunge in tara, cresterea aia economica asa de laudata de guvernul Nastase are la baza si sumele trimise in tara de romanii de afara, sume deloc de neglijat. Asa ca atita timp cit cineva are posibilitatea de a cistiga de zece ori mai mult decit in tara, chiar daca munceste zi lumina in constructii sau face "baby -sitting " la mosnegi, migrarea fortei de munca va continua la acelasi nivel.
Lucrurile se vor regla tot economic, insa nu de la noi, cind spaniolii, italienii, nemtii, grecii si altii nu vor mai avea nevoie de forta de munca, in special necalificata. Pentru ca nu doar romanii se duc acolo ci si alti oropsiti din estul Europei. Deja cei plecati se pling ca nu se mai cistiga asa de bine, ca sint prea multi care vor sa munceasca, insa nu a inceput sfirsitul, sint doar primele semne. S-a ajuns in situatia in care unele tari, cum ar fi Italia, recunosc ca nu s-ar descurca daca toata forta de munca romaneasca ar pleca brusc acasa.
Asa ca indiferent cite invitatii sau acte vor trebui, romanii vor continua sa munceasca ilegal in strainatate. Unele tari cum e Spania pun mai multe conditii pentru intrare. Raspunsul este inventarea de alte metode pentru a trece, aparuse la un moment dat o retea de romani care fura masini din Germania, cu numar nemtesc si treceau linistiti cu masinile incarcate cu romani pe sub ochii politistilor spanioli, care ii credeau turisti. E drept ca unii mai erau opriti si intorsi inapoi pentru ca din masinile "turistilor nemti " se auzeau manele.
Foarte multi care pleaca cu treaba in strainatate se pling ca trec mai greu si e mai complicat desi nu merg la cules capsuni. Au si ei dreptatea lor, insa cei care merg sa munceasca nu stiu daca ar trebui invinovatiti, in fond vor sa isi asigure un trai mai bun, ca noi toti dealtfel.
In concluzie problemele sint prea multe si complicate pentru a fi rezolvate cu un set de reguli noi. Pornind de la vamesii corupti si ajungind la saracia romaneasca sau la pericolul unor crize sociale. Autoritatile romane vor introduce probabil regulile astea, e cererea tarilor membre ale UE. Iar rezultatul va probabil ca pe linga valuta si cupoane, vom gasi de cumparat in piata mare si invitatii sau cereri de chemare semnate de notari spanioli.