Numerosi oameni si-au gasit sfirsitul din cauza culpei medicale, insa nici pina in ziua de azi vinovatii nu au fost pedepsiti. Colegiile medicilor s-au intrecut in adoptarea unor decizii care de care mai bizare, iar calaii imbracati in halate albe si-au vazut in continuare de treaba. Aproape de fiecare data vinovat de cele intimplate a fost gasit sistemul sanitar, iar cind scuza s-a dovedit prea subtire a fost bagata la inaintare victima.

Ba ca a venit prea tirziu la spital sau, culmea, si-a permis sa se procopseasca cu o boala incurabila. Pe principiul “o mina spala pe alta”, medicii au ezitat intotdeauna sa ia decizia excluderii din profesie a personajelor care si-au facut un hobby din macelarirea pacientilor. Doctorii in cauza s-au gindit ca pina la urma vor ajunge la mina colegilor de breasla daca se va intimpla vreodata sa calce strimb, perceptie ce denota in fond slaba pregatire profesionala a acestora.

Nici cu justitia nu ne facem de rusine la acest capitol. In situatii dovedite de malpraxis procurorii au dat la unison concluzii de neincepere a urmaririi penale, ghilotinind sansele rudelor defunctilor de a obtine putina dreptate. Chiar daca legea le da dreptul sa atace deciziile in instanta, judecatorii nu s-au dovedit mai deschisi la minte in aceasta privinta. Teoretic instantele de judecata pot obliga parchetele sa refaca ancheta intr-un caz de malpraxis. S-a dovedit insa ca, la noi, de la teorie la practica este drum lung, astfel ca in prezent putem numara pe degete dosarele de acest gen care s-au intors pe masa procurorilor.

Nu trebuie sa uitam faptul ca si in situatia fericita a refacerii urmaririi penale nu exista sanse mai mari pentru pedepsirea vinovatilor, ci dimpotriva. Este suficient sa ne inchipuim cit de fericit va fi un procuror obligat de o instanta de judecata sa refaca ancheta intr-un asemenea dosar. Nu e de mirare ca, umilite de medici si injosite in justitie, familiile raposatilor recurg la gesturi disperate, ajungind subiect de deschidere pentru stirile de la ora 17.00.

A fi pacient in unele spitale romanesti tinde sa devina la fel de periculos ca o intilnire cu membrii unei bande din lumea interlopa, diferenta fiind ca in ultimul caz mai ai sanse sa scapi. Nimeni nu pare interesat sa rezolve problema, ba mai mult decit atit, justitia isi da mina cu incompetenta, legalizind practic culpa medicala pentru ca nimeni sa nu mai poata contesta deraierile unor purtatori de halate albe.