Traian Basescu a intrat si el in campanie electorala, suparat ca principalii candidati se poarta intre ei cu manusi si se dedau la blaturi. Asa ca presedintele Romaniei a incercat marti, pe postul public de radio, sa schiteze modul in care isi doreste el sa se desfasoare campania electorala: cu lovituri sub centura si arcade sparte. El i-a atacat dur pe liderii PSD si PNL, pe principiul "ori la bal, ori la spital".
Basescu sustine insa ca se afla in neutralitate fata de campania electorala pentru locale. N-ai cum sa-l crezi, mai ales ca el insusi sustine ca "presedintele se poate exprima in legatura cu orice". Si mai ales ca se vede cu ochiul liber incotro bate cand vorbeste despre Adrian Nastase, Ion Iliescu si Calin Popescu-Tariceanu. Presedintele nu face altceva decat sa dea o mana de ajutor partidului din care a plecat, rebotezat PD-L.
In situatii normale, presedintele Romaniei are obligatia, nu doar morala, de a nu se implica in niciun fel in luptele politice din timpul campaniilor electorale. A fost si motivul pentru care, la revizuirea Constitutiei, mandatul prezidential a fost marit de la patru ani la cinci, astfel incat alegerile prezidentiale sa nu se mai suprapuna cu alegerile parlamentare decat o data la douazeci de ani. Dar, se vede treaba ca in Romania nu mai avem de multa vreme cu situatii normale.
Faptul ca "presedintele se poate exprima in legatura cu orice" nu inseamna automat ca el trebuie sa se si implice in campaniile electorale, chiar daca in timpul lor s-ar petrece fapte abominabile. Exista institutii destule care sunt abilitate sa vegheze la buna desfasurare a acestora si sa sanctioneze cand este cazul. In aceasta speta presedintele Romaniei nu are nici un rol, decat numai daca vrea cu orice pret sa sfideze bunul simt si legea. Ceea ce, desigur, nu se cade la un sef de stat.