Noi vrem sa intram in Europa! De 15 ani, asta ne e tinta. Si ne straduim. Asa de bine incat cine vine din afara dintr-o lume cat de cat normala ramane mut de uimire. Numai la noi se poate ca abia dupa doua saptamani de la inceputul prapadului adus de ape in Banat, primul-ministru sa binevoiasca sa vada la fata locului noua mare cu care ne-a blestemat natura. Circoteca pompelor unguresti se poate constitui in episodul doi al acestei comedii absurde cu iz kafkian. Numai la noi pica podurile nou-cladite de parca ar fi fost folosita mamaliga in loc de beton. Numai la noi, dupa potopul lui Noe, vine potopul de vorbe al guvernantilor. Vorbe si atat!
Si in alte tari, cei care impart cascavalul puterii se infrupta din avutul natiei, dar la noi par sa nu mai lase decat ambalajul cascavalului! Daca si la podul lui Nastase au furat fierul beton, ce se mai poate spune? Suntem unici si in privinta reformelor. De 15 ani reformam economia si avem parte de un jaf generalizat. Vezi RAFO, Bancorexul, irigatiile, padurile, digurile, Delta Dunarii si multe altele.
Reformam si justitia. Dinozaurii de pe vremea impuscatului reformeaza sistemul. Curata scamele, intorc roba pe dos si gata reforma. Dupa ce au bagat mainile pana la umeri in noroiul de culoare verde al dolarilor negri, cei care au facut averi murdare si au ajuns in fruntea bucatelor refuza cu un tupeu incredibil sa dea socoteala despre bogatiile lor trecute si viitoare.
Numai la noi se poate intampla ca un partid politic sa se plimbe in trei luni de la stanga criptocomunista la dreapta aproape extrema a conservatorismului. Suntem unici in Europa si prin asumarea unor vinovatii istorice mai mult sau mai putin imaginare, fara sa ne-o ceara nimeni. Numai la noi dreptul de a te indoi de ce sustin unii este pedepsit cu inchisoarea. Si tot la noi, pentru ca ai avut stele rosii pe umeri sau ochi albastri sub cascheta, atunci cand iesi la pensie primesti plocoane de sute de milioane de lei din partea statului. Bani din birurile si zeciuielile care ne jupoaie. “Sa traiti bine!“ Traim bine cu preturi si impozite occidentale si salarii de Orient. Dar ce ne pasa! Vom fi lideri regionali la Marea Neagra. Si vom uita de marile ce ne ineaca in fiecare primavara.