Rezultatele alegerilor din 2004 au demonstrat cit se poate de limpede ca cetatenii si-au impartit voturile in mod egal intre cei doi adversari politici, Alianta DA si PSD. Dupa cum se stie, fostul partid de guvernamint a ajuns in opozitie iar Traian Basescu, ales presedinte al Romaniei, l-a numit pe Calin Popescu Tariceanu in functia de premier, "ajutindu-l” sa alcatuiasca in mare graba un Executiv de cvasi-necunoscuti, sustinut de o coalitie fragila nascuta, si ea, cu forcepsul. S-a speculat la vremea respectiva ca aceasta echipa guvernamentala a fost in asa fel gindita incit sa nu treaca de furcile caudine ale Parlamentului, urmind ca Theodor Stolojan sa fie nominalizat pentru formarea unui nou Executiv din membri tot unul si unul. Daca o asemenea strategie a existat, ea s-a dovedit eronata. Astfel ca, pe fondul unei majoritati parlamentare fragile, care nu prezinta suficiente garantii pentru supravietuirea pe termen lung a Guvernului Tariceanu, s-a ajuns, inevitabil, la tema anticipatelor, lansata insistent de Traian Basescu, de liderii Coalitiei si, mai nou, chiar de unii reprezentanti ai PSD.

Atit de la Palatul Cotroceni, cit si din interiorul PNL au venit in mod constant informatii in masura sa confirme zvonurile aparute imediat dupa instalarea actualului Guvern, conform carora sederea lui Calin Popescu Tariceanu la Palatul Victoria va fi foarte scurta. S-a spus, totodata, ca Basescu nu are o parere prea buna despre Tariceanu, dar l-a numit prim-ministru pentru ca au muncit impreuna in campania electorala si ca, de fapt, l-ar vrea ca premier pe Theodor Stolojan. Presedintele Traian Basescu a anuntat la inceputul saptaminii, in cadrul unei emisiuni difuzate pe postul national de televiziune, relansarea lui Theodor Stolojan in prim-planul vietii politice. Anuntul a fost facut cu atita patos incit a readus in memoria telespectatorilor lacrimile care au insotit inlaturarea fostului lider al PNL din pozitia de candidat al Aliantei DA pentru functia suprema in stat. Acum Traian Basescu nu a varsat lacrimi, nici nu avea de ce, dar l-a numit pe Theodor Stolojan un excelent portdrapel al Aliantei PNL-PD in cazul declansarii alegerilor anticipate. seful statului a reluat ideea alegerilor anticipate motivind ca exista o fragilitate a majoritatii parlamentare care poate disparea in momente dificile. "in ce masura toti cei patru aliati din guvernare vor ramine solidari?”, s-a intrebat el retoric.

Avind in vedere ca Traian Basescu a exprimat si unele insatisfactii despre activitatea Executivului, precizind ca luna de miere intre el si echipa guvernamentala a trecut, este mai mult decit limpede ca scaunul lui Calin Popescu Tariceanu se zgiltiie serios. Mai cu seama ca Theodor Stolojan pare sa fi fost distribuit, in mod strategic, in rolul de virf de lance in cazul declansarii in acest an a alegerilor anticipate, prin despovararea actualului premier de sarcina campaniei electorale, el urmind sa se ocupe doar de organizarea alegerilor, paralel cu activitatea guvernamentala.

Cu sau fara alegeri anticipate, cu sau fara rocada intre Theodor Stolojan si Calin Popescu Tariceanu si formarea unei noi echipe guvernamentale, lucrurile se complica la nivelul Aliantei DA. Unii liberali apreciaza ca PNL ar pierde imens daca portdrapelul Aliantei nu ar fi actualul presedinte al partidului si califica drept o speculatie inlocuirea actualului sef al Guvernului cu favoritul sefului statului. "Doar presedintele poate numi premierul si, din acest punct de vedere, este foarte greu sa impui presedintelui ceea ce nu vrea”, a afirmat Traian Basescu. in ce masura vointa sa este concordanta cu cea a poporului pe care il conduce si cu interesele acestuia, se mai poate discuta.