Petre Roman si Ion Iliescu revin la brat, dupa 15 ani in care au fost, daca nu dusmani pe fata, cel putin macinati de adversitati reciproce. Ce-i aduce impreuna pe cei doi revolutionari fruntasi este un nou proiect al lui Roman, denumit Polul Social, care ar urma sa reuneasca toate fortele de stanga, inclusiv sindicale, intr-o structura federativa, ca alternativa la actuala Putere de dreapta. Ca orice proiect politic, Polul isi propune sa rezolve si cateva probleme actuale: criza medicamentelor, criza educatiei, criza pensiilor si criza fiscalitatii.
Sa fie atat de hotarati cei doi politicieni sa gaseasca solutii pentru problemele tarii astfel incat sa treaca peste toate animozitatile dintre ei si sa refaca tandemul postrevolutionar din ’90? Sau mai degraba criza pentru care cauta solutii este de fapt criza barbatului politic exclus din linia intai? Si Iliescu, si Roman au pierdut sefia propriilor formatiuni din cauza trufiei lor de a crede ca partidul are nevoie de ei, si nu ei de partid.
Planul lui Petre Roman rezolva, cel putin pe hartie, aceasta chestiune. Crearea Polului Social, la care a fost invitat sa adere si PSD, ar urma sa fie facuta dupa un model asemanator cu cel al CDR, in care unul dintre partidele componente ar urma sa furnizeze presedintele noii structuri. Ca si in cazul CDR, unde presedinte a fost Emil Constantinescu, ca reprezentant al PN¥CD - principalul partid al Conventiei -, in cazul Polului Social presedintele ar urma sa fie furnizat de PSD, cu conditia minima si necesara ca principalul partid al opozitiei sa accepte aderarea la acest pol.
Cu alte cuvinte, functia vizata de Iliescu, aceea de presedinte al Polului Social, depinde tot de oamenii care l-au matrasit la congres si care detin acum puterea in partid.
Fara PSD, alternativa la actuala Putere pusa la cale de Roman si Iliescu nu are nici o sansa. Practic, in afara de Forta Democrata, minusculul partid infiintat de Roman, nu prea mai exista formatiuni social-democrate care sa adere la acest proiect. Nu trebuie exclus insa un lucru: transformarea Polului Social, intr-un anumit moment, in partid politic.
Abia atunci va incepe spectacolul recosmetizarii vechilor socialisti, fosti fesenisti, in reprezentanti ai unei stangi moderne. Abia atunci, ii vom vedea pe Iliescu si Roman cum dezgroapa FSN si cum ni-l prezinta ca pe solutia alternativa la actuala dreapta, cand de fapt este doar alternativa la propria lor disparitie din prim-planul politicii.